KDO JE NAJBOLJ POSLUŠAN?

Največje pretočne zvezde

Ponudnik pretočne glasbe Spotify je objavil nekaj zanimivih lestvic najbolj poslušanih izvajalcev, pesmi in albumov.
Fotografija: Ariana Grande
Odpri galerijo
Ariana Grande

Poslušanje glasbe se je precej spreminjalo. Najprej smo imeli (vinilne) plošče, ki smo jih presnemavali na kasete, nato so prišli cedeji, ki smo jih »ripali« v empetrije, nato je prišel Applov ipod in program itunes, ki je uporabniku omogočal sestavljanje lastnih playlist (seznamov predvajanja) z nakupom posameznih pesmi in ne več celih albumov. A tudi to je passé: zdaj se glasbo pretaka oziroma streama.
Drake FOTO: Reuters
Drake FOTO: Reuters

Pretočnih ponudnikov, ki za nekaj evrov na mesec ponujajo neomejeno in predvsem nemoteno (brez oglasov in omejitev) poslušanje glasbe in ki so na voljo pri nas, je več: Apple music, Google glasba play, Deezer, Tidal in Youtube music. Iz nepojasnjenih razlogov pa v Sloveniji ni na voljo največjega in najbolj priljubljenega na svetu: švedskega Spotifyja. Ta ima že več kot 113 milijonov plačljivih naročnikov, če pa prištejemo še vse, ki ga uporabljajo brezplačno, številka naraste na 248 milijonov. Uporabnikom je na voljo več kot 50 milijonov pesmi in pol milijona podcastov oziroma poddaj, poudarek pa je tudi na družabnosti in deljenju playlist oziroma seznamov predvajanja. Naročniki se s plačilom naročnine znebijo oglasov, glasbo pa lahko prenesejo na napravo in jo poslušajo tudi tedaj, ko niso povezani z internetom.

Zmagovalci leta 2019

Spotify je ob koncu leta objavil sezname največkrat poslušanih izvajalcev, skladb, albumov in podcastov. Prvo mesto je zasedel raper in pevec Post Malone z več kot 6,5 milijarde prenosov, kar mu je uspelo v le 12 tednih po izdaji albuma Hollywood’s Bleeding, ki je, mimogrede, na drugem mestu največkrat pretočenih albumov na svetu. S Swaejem Leejem je sodeloval tudi pri pesmi Sunflower iz animiranega filma Spiderman: Into the Spiderverse, ki je bila tretja največkrat pretočena pesem leta, s čimer se je Post Malone prebil v prvo peterico v kar treh glavnih glasbenih kategorijah (top izvajalec, top pesem in top album).
Druga najbolj poslušana zvezda Spotifyja s šestimi milijardami poslušanj je 17-letna pevka in avtorica Billie Eilish, ki je z albumom When we all fall asleep, where do we go? zasedla tudi prvo mesto med albumi, uspešnica Bad guy pa je druga največkrat pretočena pesem leta. Tretje mesto je zasedla pevka Ariana Grande, ki je letos izdala megauspešni album Thank u, next, njena pesem 7 rings pa je bila tudi v prvi peterici največkrat pretočenih pesmi. Četrto in peto mesto pa sta zasedla pevca Ed Sheeran in Bad Bunny.
Post Malone
Post Malone

Največkrat pretočene pesmi so bile Señorita (Camila Cabello in Shawn Mendes), Bad guy (Billie Eilish), Sunflower (Post Malone in Swae Lee), 7 Rings (Ariana Grande) in Old Town Road – remix (Lil Nas X in Billy Ray Cyrus). Med albumi pa si od zgoraj navzdol sledijo Billie Eilish: When we all fall asleep, where do we go?, Post Malone: Hollywood’s Bleeding, Ariana Grande: Thank u, next, Ed Sheeran: No. 6 Collaborations Project in Shawn Mendes z istoimenskim albumom.
Letošnje leto je bilo pomembno tudi za poddaje: Spotify zdaj ponuja več kot pol milijona poddaj, število poslušalcev pa je od začetka leta zraslo za polovico, pri čemer so poddajam iz četrtletja v četrtletje namenili po 39 odstotkov več časa kot prej. Prvo mesto je zasedla Spotifyjeva poddaja The Joe Budden Podcast, ki ji sledita My Favorite Murder in nemški Gemischtes Hack.

Pogled nazaj

Spotify je pogledal tudi trende zadnjega desetletja. Največkrat pretočeni izvajalec je raper in pevec Drake, ki je zabeležil kar 28 milijard prenosov. Sledijo mu Ed Sheeran, Post Malone, Ariana Grande in Eminem. Kot lahko sklepamo iz te lestvice, je bila Ariana na prvem mestu lestvice najbolj priljubljenih pevk desetletja. Največkrat pretočena pesem desetletja je Sheeranova Shape of you, ki je naštela 2,3 milijarde prenosov.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije