ŠTEVILNE TEŽAVE

Najhujše leto za britansko kraljico Elizabeto II.

Leto 1992 je označila za grozljivo. A letošnje bo očitno še slabše.
Fotografija: Januarja je kraljičin mož povzročil prometno nesrečo. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Januarja je kraljičin mož povzročil prometno nesrečo. FOTO: Guliver/getty Images

Pred 27 leti, 24. novembra 1992, je britanska kraljica ob 40-letnici vladanja nagovorila Otočane, njen govor pa je postal eden tistih, ki so se Britancem in ljudem drugod po svetu najbolj vtisnili v spomin. Omenjeno leto je kraljica po latinsko imenovala kot annus horribilis, grozljivo leto. »Tega leta se ne bom spominjala z radostjo,« je dejala Elizabeta II. v značilnem zadržanem tonu.

In res ji ni bilo lahko. Soočati se je morala z dvema ločitvama, saj sta se z zakoncema razšla tako njen sin princ Andrew kot hči, princesa Anne. Hkrati je Andrew Morton izdal biografijo o njeni nekdanji snahi princesi Diani, v kateri je razkril marsikatero neprijetno skrivnost iz zakona med Diano in princem Charlesom, poleg tega je v windsorski palači izbruhnil še požar, ki je stavbo tako močno poškodoval, da so pozneje za obnovo porabili na desetine milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. A letošnje leto se bo, kot kaže, v zgodovino zapisalo kot še slabše za kraljico in britansko kraljevo družino.


Začelo se je že januarja, ko je princ Filip v bližini kraljeve posesti v Sandringhamu povzročil prometno nesrečo. Dve ženski sta bili poškodovani, v avtu, v katerega je trčil princ, je bil tudi devetmesečni otrok. Britanci so mu zamerili, ker je trajalo zelo dolgo, da se je ženski, ki si je zlomila zapestje, opravičil. Zdelo se jim je povsem neprimerno, da kraljičin mož pri 98 letih še sme upravljati vozilo; od nesreče ga za volanom niso več videli.

Meghan in princ Harry sta se javnosti letos večkrat zamerila. FOTO: REUTERS
Meghan in princ Harry sta se javnosti letos večkrat zamerila. FOTO: REUTERS
Kraljici sta nato nemalo težav povzročila Harry in Meghan, ki sta letos sprejela veliko nespametnih odločitev ter se znašla v nemilosti javnosti. Britance sta razjezila s selitvijo ter prenovo novega domovanja na posestvu Frogmore, ki je davkoplačevalce stala dobrih 2,5 milijona evrov. Nato sta do zadnjega skrivala informacije o rojstvu sina in ljudi pustila čakati kar nekaj dni, preden sta ga pokazala javnosti. Z nedavnim obiskom Afrike jima je že skoraj uspelo popraviti vtis, a sta se ob neposrečenem trenutku, ko so mediji o njima pisali naklonjeno, odločila, da vložita tožbo proti nekaterim britanskim časnikom, ki so z negativnimi zgodbami o Meghan prestopili mejo. Nato sta se odločila še za intervju, v katerem sta tarnala, kako težko jima je, ker ju mediji ne pustijo na miru, nihče od kraljevih pa ju ne vpraša, kako se počutita.

Tudi kraljičina vnukinja Zara Tindall se je letos pri Britancih znašla na črni listi, saj je v javnost pricurljala novica, da s svetovanjem hongkonškemu milijonarju Johnnyju Honu zasluži okrog 117.000 evrov na leto. Na koncu pa je največji škandal zagrešil kraljičin sin princ Andrew, ko se je odločil, da za britansko nacionalno televizijo spregovori o svojem poznanstvu s pedofilom Jeffreyjem Epsteinom. Intervju je bil slaba poteza, se strinjajo vsi, saj je bil princ povsem nepripravljen. Čeprav obstajajo fotografije njegovih druženj z mladimi dekleti, jih je zanikal, prav tako je zanikal, da bi se katere dotaknil – na fotografijah pa jih objema ali z njimi pleše. Osramočeni princ se je pod pritiskom medijev za nedoločen čas umaknil iz javnosti, sodelovanje z organizacijami, katerih pokrovitelj je, pa je že prekinilo veliko podjetij in posameznikov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije