Na oskarjih mož in žena proti mafijcem

Največ nominacij, tudi najprestižnejših, si je prislužil Joker. Adam Sandler kljub odlični igri v filmu Uncut Gems praznih rok.
Fotografija: Gerwigova je ustvarila mojstrovino, se strinjajo kritiki.
Odpri galerijo
Gerwigova je ustvarila mojstrovino, se strinjajo kritiki.

Minuli teden so podelili zlate globuse, vse oči so zdaj uperjene v oskarje, ki jih bodo podelili 9. februarja v sloviti dvorani Dolby Theatre v Hollywoodu. Že 92. prireditev bo, kakor lani, potekala brez voditelja, produkcijo bo spet imela v rokah televizijska mreža ABC.
Gerwigova je ustvarila mojstrovino, se strinjajo kritiki.
Gerwigova je ustvarila mojstrovino, se strinjajo kritiki.

Napovedujejo večer, poln zabave in glasbenih spektaklov na odru, nagrade pa bodo podelili v 24 kategorijah. In kdo vse se bo potegoval za najprestižnejše kipce v filmski industriji?
 

Jokerju največ nominacij


Po pričakovanjih bodo tudi oskarji potekali v znamenju uspešnic, kot so Irec, Joker, 1917, Bilo je nekoč ... v Hollywoodu in Zgodba o zakonu, favoritom pa se je v kar šestih kategorijah pridružil Čas deklištva, ki je premiero doživel šele konec decembra. A največ kipcev, kar enajst, se nasmiha Jokerju, po eden manj, deset, pa uspešnicam Bilo je nekoč ... v Hollywoodu, vojni drami 1917 in Ircu, mafijskemu spektaklu, ki je sicer na zlatih globusih ostal praznih rok.


Februarja se mu med drugim obeta najprestižnejše priznanje za režijo, najboljši film, prirejeni scenarij, prejel je celo dve nominaciji za moški stranski vlogi, Ala Pacina in Joeja Pescija. Tu se bodo za nagrado potegovali še Tom Hanks (A Beautiful Day in the Neighborhood), Brad Pitt (Bilo je nekoč ... v Hollywoodu) in Anthony Hopkins (Dva papeža). Pri damah so se v stranskih vlogah najbolje odrezale Kathy Bates (Richard Jewel), Laura Dern (Zgodba o zakonu), Scarlett Johansson (Jojo Rabbit), Florence Pugh (Čas deklištva) in Margot Robbie (One so bombe).

Čas deklištva si je prislužil še nominacije za kostumografijo, izvirno glasbeno podlago, prirejeni scenarij, najboljši film in pa režijo, v tej kategoriji se bosta spopadla tudi mož in žena, Greta Gerwig (Čas deklištva) in Noah Baumbach (Zgodba o zakonu), zraven pa še velikani, kot so Martin Scorsese (Irec), Quentin Tarantino (Bilo je nekoč ... v Hollywoodu), Sam Mendes (1917), Todd Phillips (Joker) in Bong Joon-Ho (Parasite).

Med glavnimi igralci so se najbolje odrezali Antonio Banderas (Pain and Glory), Leonardo DiCaprio (Bilo je nekoč ... v Hollywoodu), Adam Driver (Zgodba o zakonu), Joaquin Phoenix (Joker) in Jonathan Pryce (Dva papeža). Adam Sandler, ki so ga opevali po nastopu v drami Uncut Gems, je tako znova osmoljenec.


Med glavnimi igralkami so blestele Cynthia Erivo (Harriet), Scarlett Johansson (Zgodba o zakonu), ki je tako nominirana kar v obeh igralskih kategorijah, Saoirse Ronan (Čas deklištva), Charlize Theron (One so bombe) in Renee Zellwegger (Judy). Najboljši prirejeni scenariji so Irec, Jojo Rabbit, Joker, Čas deklištva in Dva papeža, izvirni pa Knives Out, Zgodba o zakonu, 1917, Bilo je nekoč ... v Hollywood in Parasite. V kategoriji mednarodnih filmov (prej tujejezični filmi) tekmujejo Les Misérables (Francija), Honeyland (Severna Makedonija), Corpus Christi (Poljska), Parasite (Južna Koreja), Pain and Glory (Španija), pri animiranih celovečernih filmih pa se za oskarja potegujejo Kako izuriti svojega zmaja 3, I Lost My Body, Klaus, Gospod Link: V iskanju izgubljenega doma in Svet igrač 4.

Za nagrado večera se bodo po pričakovanjih udarili favoriti leta 2019: Irec, Jojo Rabbit, Izzivalca, Čas deklištva, Joker, Zgodba o zakonu, 1917, Bilo je nekoč ... v Hollywoodu in Parasite. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije