KORONAVIRUS PRETEKLOST?

Na Kitajskem že vabijo v kinodvorane

Objavljeno 25. marec 2020 15.27 | Posodobljeno 25. marec 2020 15.27 | Piše: T. P.

V strahu pred druženjem projekcije bolj ali manj samevajo. Konec tedna prodali samo za približno 1800 evrov vstopnic.

Odprte kinodvorane še kar samevajo. FOTO: Guliver/Getty Images
Zdi se, da jim je na Kitajskem uspelo zajeziti širjenje novega koronavirusa, in življenje se korak za korakom vrača v ustaljene tirnice. Ne le da ljudem postopno vračajo pravico do prostega gibanja, na utirjanje v normalo kaže tudi, da so po različnih koncih Kitajske v petek začeli odpirati kinodvorane, do nedelje je bilo odprtih že 507. Kar je sicer zgolj pet odstotkov tamkajšnjih kinematografov, vseeno pa začetek, ki daje upanje.
image
press Ljudi poskušajo privabiti s starimi uspešnicami, kot je Harry Potter. FOTO: Press

Nekaj kinematografske zabave se je po drobcih začelo vračati v pet kitajskih provinc, sprva v provinco Sinkiang, a odziv je bil minimalen. Konec tedna so namreč prodali le za približno 1800 evrov kinovstopnic, v dveh provincah so dvorane samevale brez enega samega obiskovalca. Čeprav so se odločili, da bodo začeli predvajati starejše, že videne filme, da bi preprečili vsesplošen naval, prebivalci v strahu pred množičnim druženjem raje še ostajajo doma.

V načrtu je, da se bo filmsko življenje po Kitajski vračalo v več valovih, razpotegnjeno do predvidoma konca aprila. V prvem valu vabijo obiskovalce s ponovitvami starejših projekcij domačih uspešnic, kot so Ameriške sanje na Kitajskem iz leta 2013, Volčji bojevnik 2 izpred treh let, lanski Zablodeli svet in Volčji totem iz leta 2015. Dogovarjajo pa se tudi s hollywoodskimi studii, da bi filmske sladokusce poskušali pritegniti s katerimi ameriškimi uspešnicami – trenutno se govori o Harryju Potterju in kamnu modrosti. V drugem valu, načrtovanem za sredino aprila, pa predvidevajo hollywoodske hite, kot so letošnji oskarjevski nominiranec 1917, Zajec Jojo, Dolittle in Ježek Sonic.
Kinodvorane po Kitajskem so se zaprle januarja.


Upajo torej, da bo z majskimi počitnicami zavladala čim večja stabilnost, tudi z vidika zabavnega in družabnega življenja. Nasprotno so se kinematografi zaprli skoraj povsod po svetu. Vse daljšemu seznamu držav, kjer je obiskovanje kinematografov prepovedano, se je pridružila tudi Avstralija. Redke izjeme, a tudi te z omejenimi projekcijami, ostajajo Brazilija, Rusija, Mehika, Koreja in Japonska. 
Deli s prijatelji