Na dvoru pojejo pesti

Luksemburški novinar je razkril, da se na dvoru dogajajo strašne stvari, od mobinga do fizičnega nasilja. Državni tožilec je na lastno pest sprožil preliminarno preiskavo, zaposleni uradnih prijav še niso podali.
Fotografija: Največ obtožb leti na Mario Tereso, ženo velikega vojvode Henrija. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Največ obtožb leti na Mario Tereso, ženo velikega vojvode Henrija. FOTO: Guliver/getty Images

Pred dnevi je Luksemburg pretresel škandal, ki ga zdaj preiskuje celo državno tožilstvo. Novinar lokalnega časnika je v radijski oddaji namreč razkril, da naj bi se v kraljevi palači dogajalo hudo nasilje, žrtve pa da so zaposleni. »Obstajajo takšni, ki so mi povedali, da so bili deležni celo udarcev. Večkrat,« je v radijskem pogovoru dejal novinar Pol Schock in pojasnil, da se je nanj obrnilo okrog ducat ljudi, zaposlenih v palači, pogovarjal se je tudi s tistimi, ki tamkajšnje razmere dobro poznajo, in vsi so govorili o zlorabah delodajalcev. Največ obtožb menda leti na veliko vojvodinjo Mario Tereso, 63-letno ženo luksemburškega vladarja, velikega vojvode Henrija. Ta naj bi nad zaposlenimi izvajala mobing, jih poniževala in podobno, kdo se je nad njimi znašal celo fizično, za zdaj ni znano, se je pa nasilje dogajalo v palači, kjer imajo Henri in preostali člani njegove družine pisarne pa tudi prostore za državniške sprejeme, sestanke in večerje.
Zlorabe naj bi se dogajale v kraljevi palači. FOTO: Wikipedia
Zlorabe naj bi se dogajale v kraljevi palači. FOTO: Wikipedia

Zaposleni uradnih prijav zoper vladajočo družino sicer niso podali, a se je državni tožilec kljub temu odločil, da zadevi pride do dna, ter na lastno pest sprožil preiskavo. »Počakali bomo na ugotovitve ter se odločili, kakšni ukrepi bodo sledili,« je v sporočilu za javnost zapisal tožilec in dodal, da trenutno izvajajo preliminarno preiskavo.


Maria Teresa se je v luksemburški kraljevi družini pridružila leta 1981, ko se je poročila s Henrijem. Ob tisti priložnosti je Maria Teresa, po rodu Kubanka, od Fidela Castra prejela šopek rdečih vrtnic. Veliki vojvoda in vojvodinja sta sicer prav v torek praznovala 39. obletnico poroke, a sta veseli dogodek zasenčila škandal in preiskava. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije