KRALJEVE ZDRAHE

Meghan prepovedali sodelovati, med Williamom in Harryjem ostro počilo že večkrat

Objavljeno 14. januar 2020 11.22 | Posodobljeno 14. januar 2020 11.35 | Piše: T. V.

Odnos med mladima britanskima princema je na najnižji točki.

V javnosti je bilo videti, kot da sta William in Harry nerazdružljiva (da sta brata in se imata rada tudi sedaj poudarjata oba), v resnici pa je njun odnos zelo napet. FOTO: Reuters
Britanska princa William in Harry, vnuka kraljice Elizabete II., sta pred ponedeljkovim kriznim sestankom po napovedi Harryja in njegove žene Meghan Markle, da ne bosta več opravljala kraljevih dolžnosti, izdala skupno sporočilo za javnost, v katerem sta kot lažnivo označila poročanje, da je takšni odločitvi mlajšega sina princa Charlesa in pokojne Diane botroval neprimerni odnos Williama do Harryja. Vendar pa sporočilo kraljevskih bratov, prvo skupno po daljšem času, ni naredilo veliko, da bi zatrlo poročanje medijev o močno načetem odnosu med njima.
 
Preberite tudi:
Princ William se utaplja v žalosti in pravi, da ne zmore več
Pred kriznim sestankom sta se oglasila Harry in William

image
Britanci žalujejo, da so »fantastični štirje« ne le razpadli, ampak so, kot kaže, med seboj povsem sprti. FOTO: Reuters
William in Harry sta bila močno povezana, še posebej ju je združila smrt Diane leta 1997. Ko je na sceno prišla Kate Middleton, ni bilo težav. Z Williamovo izbranko se je odlično ujel tudi Harry. S prihodom Meghan v kraljevo družino pa so kmalu po poroki maja 2018 v javnost začele curljati informacije, da med 'fantastičnimi štirimi' ni tako, kot bi si želeli na dvoru in v britanski javnosti. Najprej se je natolcevalo, da je počilo med damama, kaj kmalu pa so britanski mediji razloge za razpad videli tudi v odnosu bratov. Njun odnos naj bi se začel krhati zaradi Meghan. Ona naj bi bila tudi glavni razlog, da se je Harry odločil opustiti svoje mesto kot ožji član kraljeve družine. Po t. i. 'sandringhamskem vrhu', na katerem so se kraljica, Charles, Harry in William (Meghan, ki je v Kanadi, na vrhu prek videokonference ni smela sodelovati) dogovorili, kako bo potekala ločitev Harryja in Meghan od kraljeve družine, pa so mediji še vedno polni informacij o tem, da se je odnos med bratoma krhal že dlje časa. 
 
Preberite tudi:
Kraljica odločila: Meghan in Harry lahko odideta po svoje
Princ Harry razdvojen med ženo in družino

image
Brata ne moreta več skrivati, da med njima ni vse tako, kot bi si želeli. FOTO: Guliver/getty Images
Eden od razlogov za razkol med bratoma naj bi bil, da se je Harry počutil odrinjenega. Medtem ko je Williamova življenjska pot začrtana, saj je predvideno, da bo po očetu Charlesu sedel na britanski prestol, pa je Harryjeva usoda precej manj jasna, še posebej po tem, ko je leta 2015 zapustil vojsko. Prav tako naj bi Harry precej težje preboleval mamino smrt. Iz virov blizu kraljeve družine je sedaj pricurljalo, da je odnos med bratoma na najnižji točki in da sta se večkrat ostro sporekla. Eden takšnih prepirov je izbruhnil julija lani tik pred dobrodelno tekmo pola, ki sta jo princa odigrala pred svojimi ženami in otroki. Mnogi so tedaj hvalili tovarištvo med batoma in bili navdušeni nad izrazom navdušenja malega princa Louisa nad bratrancem Archiejem, ko ga je prvič videl. Vendar pa naj bi se za nasmejanimi obrazi skrivala velika napetost. Tik pred tekmo sta si princa menda kot že mnogokrat prej izmenjala jezne besede.

image
Harry in Meghan čutita, da ona v kraljevi družini ni bila nikoli dobrodošla. Z dvora pa je slišati, da je bila Meghan polna kapric, ki da so ji jih vse izpolnili. FOTO: Reuters
Napetosti so se nato le stopnjevale, William je domnevno Harryju očital, da je nesramen do osebja in da se spreminja. Odnos do osebja naj bi bil vir spora tudi med Kate in Meghan. Harry naj bi bil prepričan, da William in Kate njegovi ženi nikoli nista dala prave priložnosti.

Nekdanji Dianin telesni stražar Ken Wharfe je zdaj povedal, kaj je baje Harry, ko je bil star štiri leta, rekel v nekem prepiru Williamu na poti iz Londona v Gloucester: »Nekega dne boš kralj, jaz pa ne. Zato lahko delam, kar koli hočem!« Nad besedami mlajšega sina je bila presenečena tudi Diana: »Kje hudiča je to pobral?!«

Tisti, ki ju poznajo, pravijo da odnos med bratoma še nikoli ni bil tako slab in da nič ne kaže, da bi se v bližnji prihodnosti lahko popravil. Drugi pa upajo, da bo nekaj odsotnosti (Harry in  Meghan naj bi se preselila v Severno Ameriko) dobro vplivalo na njiju in da se bodo razgrete glave nekoliko ohladile.
Deli s prijatelji