MODRA KRI

Meghan pred porodom na akupunkturo

Meghan in Harry pričakujete prvega otroka. Skrbnica vseh kraljevih otrok je sicer kraljica Elizabeta II..
Fotografija: Vojvodinja Kate in princesa Diana sta vse otroke rodili v zasebnem krilu Lindo londonske bolnišnice St. Mary. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Vojvodinja Kate in princesa Diana sta vse otroke rodili v zasebnem krilu Lindo londonske bolnišnice St. Mary. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Susseška že odštevata dni, ko bosta prvič postala mati in oče. Vojvodinja se pospešeno pripravlja na porod, in sicer obiskuje akupunkturista, saj naj bi z njegovo pomočjo povečala pretok krvi v maternico, najela pa je tudi že doulo, ki bo ob njej v porodniški sobi in ji pomagala skozi porod. Meghan je namreč prepričana, da bo ta izkušnjo, ki je za marsikatero žensko strašljiva, naredila kar se da prijetno. Čeprav uradno še ni znano, kje bo na svet prijokal mali Sussex, pa so vse glasnejše govorice, da bo vojvodinja kljub začetnemu nasprotovanju sledila svojim kraljevim predhodnicam in rodila v zasebnem krilu Lindo londonske bolnišnice St. Mary, kjer je porodnicam na voljo prvorazredna oskrba.

Meghan že odšteva tedne do poroda. FOTO: REUTERS
Meghan že odšteva tedne do poroda. FOTO: REUTERS
Morda najbolj presenetljiva in šokantna novica je, da Meghan in princ Harry, čeprav bosta otrokova biološka mati in oče, nad malčkom sploh ne bosta imela skrbništva. To namreč pripade Elizabeti II. A kraljica ne bo imela skrbništva le nad malim Sussexom, ima ga nad vsemi kraljevimi otroki. Zakon je sicer zelo star, davnega leta 1717 ga je uvedel kralj Jurij I., ki ni imel najboljšega odnosa s svojim sinom, zato se je odločil, da bo sam odločal tudi o prihodnosti vnukov, ki bodo nekega dne na prestolu nasledili njegovega sina. Takrat je sodnik zakon, ki ga je predlagal Jurij I., potrdil, in načeloma je v veljavi še dandanes, čeprav mnogi trdijo, da je v tem času izgubil moč, saj ga britanski parlament nikoli ni potrdil.

Kraljica Elizabeta II. ima skrbništvo nad vsemi kraljevimi otroki.
Kraljica Elizabeta II. ima skrbništvo nad vsemi kraljevimi otroki.
Kakor koli, kraljica nadzoruje vse, kar se dogaja v njeni družini, in odloča o tem, kaj kateri od članov sme in česa ne. Je pa britanska vladarica zelo napredno misleča in ni ji težko prilagajati strogih pravil. Tako denimo občasno dovoli, da celotne družine potujejo skupaj na letalu ali v avtomobilu, kar je bilo nekoč strogo prepovedano. Razlog za to pa ni kakšna kaprica katerega od vladarjev, ampak je povsem praktične narave. Če bi denimo na letalu skupaj potovala prestolonaslednik Charles, njegov sin in naslednik William ter princ George, letalo pa bi strmoglavilo, bi Velika Britanija izgubila kar tri bodoče vladarje in dežela bi bila v težavah. Primerov, da bi Charles in William morala kam poleteti skupaj, zdaj, ko je William odrasel in ima svoje obveznosti, sicer skorajda ni, če pa bi se oče in sin morala skupaj udeležiti kakšnega uradnega dogodka čez lužo, bi morala privolitev za to, da potujeta skupaj, dati Elizabeta. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije