215 EVROV

Med 1000 risbami le ena izvirna

Vse so na prodaj po 215 evrov. Umetnost ni zgolj za premožne.
Fotografija: Njegove stvaritve navdušujejo ljubitelje umetnosti po vsem svetu. FOTO: Susana Vera/Reuters
Odpri galerijo
Njegove stvaritve navdušujejo ljubitelje umetnosti po vsem svetu. FOTO: Susana Vera/Reuters

Na prodaj jih bo kar tisoč, a le ena je pristna. Risbe Andyja Warhola bodo na voljo po enotni ceni, za vsako bo treba odšteti 215 evrov, a 999 med temi bo ponaredkov, ena pa original.

Boljše kot loterija

Vile, ki jih je ustvaril izvirni in vsestranski Warhol, eden od utemeljiteljev pop arta, so se pred dnevi znašle v središču pozornosti, saj si jih bo za sprejemljiv znesek lahko privoščil tako rekoč vsak ljubitelj umetnosti. A le eden od njih bo lahko na steno obesil izvirnik, ki je na zadnji dražbi, bilo je leta 2016 pri avkcijski hiši Christie's, iztržil 7000 evrov, današnjo vrednost pa ocenjujejo na 17 tisočakov.

Muzej ponaredkov, kot se imenuje projekt, želi ublažiti ekskluzivnost posamičnih umetniških del, za katera se lahko potegujejo le najpremožnejši, in umetnost približati sleherniku, pojasnjujejo organizatorji zanimivega dogodka, ki bo po pričakovanjih pritegnil množice. Le kdo ne bi poskusil sreče in si za pičlih 215 evrov morda zagotovil originalno delo odštekanega Warhola? V najslabšem primeru pa izvrsten ponaredek, ki ga lahko od izvirnika ločijo le največji strokovnjaki.

Iskanje originala bo kot iskanje igle v senu, pojasnjujejo organizatorji in lastniki originala, umetniško društvo MSCHF, ki je replike treh golih vil, ki preskakujejo kolebnico, izdelalo s posebnim programom. Vseh 1000 risb bo na prodaj prek spleta, društvo pa bo, če bo prodalo vse replike, iztržilo veliko več, kakor če bi na dražbi ponudilo zgolj izvirnik. Obeta se jim namreč izkupiček več kot 200 tisočakov! .

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas