NJENA HIŠA

Legendarno igralko bodo pokopali kar na vrtu

Brigitte Bardot se niti po smrti noče ločiti od vile na Azurni obali. La Madrague je edina hiša na francoski obali, ki ima dovoljenje za zazidanje plaže.
Fotografija: Bardotovo zadnja leta mučita revma in artritis, sicer pa je čila.
Odpri galerijo
Bardotovo zadnja leta mučita revma in artritis, sicer pa je čila.

Legendarna Brigitte Bardot jih bo jeseni dopolnila že 85, zadnja leta jo mučita revma in artritis, zaradi česar pri hoji pogosto uporablja palico ali bergle, sicer pa je pri dobrem zdravju in še vedno jasnih misli in duha. Vseeno je že precej častitljivih let, zato je že zdaj uredila vse v zvezi s svojim večnim počivališčem.
 

Ljubezen na prvi pogled


Bardotova je že pred desetletji kupila prostor na pokopališču v Saint Tropezu, kjer so pokopani njeni starši in prvi mož, režiser Roger Vadim. A si je za svoje zadnje počivališče izbrala vrt v svoji vili La Madrague na Azurni obali, ki je njeno zatočišče in zasebni mali raj.

Poslopje je kupila leta 1958, dve leti po snemanju kultnega filma In bog je ustvaril žensko, ki ga je snemala v Saint Tropezu. »Takrat sem živela v Parizu in želela sem si hišo na morju. Iskala sem v okolici Casisa, a žal ni bilo nič takšnega, kar sem si želela,« je zapisala v biografiji Začetnici BB. Potem pa se je vmešalo naključje.
Nekdanji seks simbol si želi biti pokopan v bližini morskih valov.
Nekdanji seks simbol si želi biti pokopan v bližini morskih valov.

Njena mati in oče sta počitnikovala v Saint Tropezu, ko sta ju s prijatelji na jadrnici morski tok in veter zanesla v takrat še nenaseljen zaliv Canebiers nedaleč od vasice. Brigittina mama je opazila del strehe in dimnika, ki sta štrlela iz gostega grmičevja in drevja. Ko so prišli bližje, se je pokazalo, da gre za nedokončano hišo. Bila je že pod streho, namenjena je bila za čolnarno in začasno bivališče za ribiče. Igralkini materi je bilo kljub nedokončanosti in zaraščenosti pri priči jasno, da je hiša tisto, kar hčerka išče.
Verjame v ljubezen na prvi pogled.
Verjame v ljubezen na prvi pogled.

Bardotova je takrat snemala film Ženska je satan in prosta je bila le ob sobotah in nedeljah. Ker pa se je mudilo zaradi še enega možnega kupca, je z nočnim vlakom v nedeljo zjutraj prispela v Saint Tropez. »Odpeljali so me k tisti hiši. Bila je na samem, daleč od vasi, tik ob morju na obali, zaraščena z borovci in sredozemskim rastlinjem. Do nje smo morali dobesedno izsekati pot. A bila je ljubezen na prvi pogled. Posebej za ta posel je notar pisarno odprl na nedeljo.«
 

Hiša s svojo skladbo


Vilo je dokončala po lastnih željah, napeljala vodo, elektriko in plin ter jo poimenovala po pasteh, ki so jih nastavljali ribiči. Sprva jo je uporabljala za poletno počitniško rezidenco, čez nekaj let pa se je preselila iz Pariza na Azurno obalo. Poleg glavnega poslopja je na parceli postavila še tri manjše hiše, pomol, bazen, prav tako pa na obeh koncih zemljišča tudi več metrov dolga zidova v morje, s katerima si je kar najbolj zagotovila zasebnost. La Madrague je edina hiša na francoski obali, ki ima dovoljenje za zazidanje plaže.
Bardotovo zadnja leta mučita revma in artritis, sicer pa je čila.
Bardotovo zadnja leta mučita revma in artritis, sicer pa je čila.

Po prihodu Bardotove se je za vedno spremenil tudi Saint Tropez. Zaspana ribiška vasica je zaradi igralke privabila smetano z vsega sveta. Znani so začeli kupovati zemljišča in graditi hiše. Z njimi so prišli tudi radovedneži in vasica je postala ena najbolj znamenitih in elitnih počitniških točk na svetu. La Madrague se je oprijel sloves tamkajšnjega Eifflovega stolpa in turisti so množično začeli oblegati hišo. Brigitte je ob neki priložnosti rekla, da je morala prebarvati fasado, saj je ta obledela od številnih fotografskih bliskavic turistov in paparacev.
Vilo je kupila v času svoje največje popularnosti.
Vilo je kupila v času svoje največje popularnosti.

Vila, ki je videti kot iz pravljice, saj stoji obdana s sredozemskim rastlinjem, je dobila celo svojo skladbo z istim imenom, ki jo je igralka posnela leta 1968. Po hiši so poimenovali tudi parfum, igralka pa je v Saint Tropezu pod istim imenom sredi osemdesetih let odprla butik. Zaradi nevzdržnosti dnevnih in nočnih obiskovalcev ter radovednežev je v letih največje slave Bardotova kupila še eno hišo v hribih nad Saint Tropezom. Še danes, čeprav je trušča in obiskovalcev okrog La Madrague manj kot pred leti, se v poletnih mesecih vsak dan umakne v mir v hribih.
 

Poznajo jo živali in hiša


Kljub slabim stranem slave je igralka v La Madrague preživela šest desetletij, zato jo hiša – tako meni sama – kot njene živali pozna veliko bolje kot večina ljudi. »Če bi znala govoriti, bi lahko povedala marsikaj o mojem življenju.« Zato se je odločila, da bi tam rada ostala tudi po smrti, vse potrebno za to je že uredila pri oblasteh.


»Izbrala sem si del vrta blizu morja, ki je malce odmaknjen.« Sicer pa zvezdnica že več let ni več lastnica La Madrague, hiše v hribih in posestva v kraju Bazoches. Pred dvajsetimi leti jih je namreč podarila svoji fundaciji za živali, ona pa ima pravico dosmrtnega bivanja v njih z zadnjim, četrtim možem Bernardom Ormalom

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije