BIOGRAFIJA

Legendarna igralka sina prosila, naj ji vbrizga drogo (FOTO)

Prihaja prva avtorizirana biografija Elizabeth Taylor. Kate Andersen Brower jo je pripravljala pet let.
Fotografija: Njena ljubezen z Richardom Burtonom je bila uničevalna. FOTO: Wikipedia
Odpri galerijo
Njena ljubezen z Richardom Burtonom je bila uničevalna. FOTO: Wikipedia

Bila je ena največjih legend filmskega platna, ki je s svojim za tisti čas škandaloznim ljubezenskim življenjem polnila tabloide. A čeprav so se govorice o Elizabeth Taylor brale kot razburljiva žajfnica, o večni ikoni nikoli ni bila napisana biografija, vsaj avtorizirana ne. Toda kar ni uspelo nobenemu drugemu avtorju doslej, je uspelo Kate Andersen Brower.

V zakonu s senatorjem se je zaradi čezmernega pitja in hranjena zredila za 20 kilogramov, na zanjo astronomskih 77 kil. FOTO: Cover Images
V zakonu s senatorjem se je zaradi čezmernega pitja in hranjena zredila za 20 kilogramov, na zanjo astronomskih 77 kil. FOTO: Cover Images

Skrbniki zvezdničine zapuščine so ji prižgali zeleno luč, da igralkino življenje ujame med platnice knjige, ter ji omogočili dostop do Lizine osebne korespondence, pogovorov z njenimi prijatelji in družino, v zgodbe pa se Browerjeva poglablja minulih pet let. Sad raziskovanja, prva avtorizirana biografija večne Elizabeth, z vsemi škandali in pikantnostmi, prihaja na knjižne police na šesti dan novega leta.

Splavila zaradi brc

»Doživela in preživela sem vse.« To naj bi nekoč dejala igralka, in sodeč po prihajajoči biografiji, v tem ni bilo niti kančka neresnice. Deviško kožico so ji po materinih navodilih kirurško predrli, da je izguba nedolžnosti ne bi bolela. Osemkrat se je poročila, njeno ljubezen z Richardom Burtonom, ki se je sicer dvakrat končala s sprehodom pred oltar, je obsodil celo papež.

Ko je pri 12 letih že okusila filmsko slavo, si je obljubila, da ne bo šla po stopinjah odvisnosti stanovske kolegice, tudi otroške zvezde Judy Garland – a se je na koncu vseeno ujela v past zasvojenosti z alkoholom in tabletami. Večkrat je komaj ušla smrti, ko so jo do roba spravili preveliki odmerki ali poskusi samomora, skoraj usodna pljučnica ali srčni napadi. Ja, Liz je doživela tako rekoč vse, ob njeni življenjski zgodbi se lahko skrije vsak hollywoodski hit.

Takoj ko je zakorakala v polnoletnost, je postala nevesta. V prvo z neobrzdanim dedičem hotelske verige Hilton Conradom Hiltonom, a se je čar razblinil še pred koncem njunih evropskih medenih tednov, ko jo je pustil samo in šel na večdnevno odisejado pijančevanja in kockanja. Kaj hitro pa je odkrila še njegovo nasilno plat.

»Dojenčka sem videla v straniščni školjki,« je dejala, ko je zaradi moževih brc spontano splavila. V drugo je po prigovarjanju menedžerja splavila leto pozneje, ko je zanosila s Frankom Sinatro, s katerim je nataknila roge možu številka dve, 20 let starejšemu Michaelu Wildingu. Njen tretji mož Mike Todd pa je umrl v letalski nesreči le 13 mesecev po izmenjavi poročnih zaobljub, po čemer je strta Liz začela jemati uspavalne tablete, kot bi bile bombončki.

Poplaknila z vodko

Po Toddovi smrti se je začela njena odvisnost od uspaval, uteho in moški dotik pa je našla pri Eddieju Fisherju, ki se je zaradi nje ločil od Debbie Reynolds. S tem je Liz kot razdiralka zakonov postala skoraj družbena izobčenka, saj je javnost oboževala Reynoldsovo, za piko na i pa je z Eddiejem, odvisnim od kockanja, dobila še goro dolgov. Njunemu zakonu je dokončno odklenkalo po petih letih, 1964., že dve leti prej pa je Taylorjeva spoznala Richarda Burtona, s katerim sta spisala eno največjih in najbolj viharnih ljubezenskih zgodb vseh časov.

Zvezdničin sin Chris se je spominja kot pogosto tako zadete, da je komaj prišla do postelje. FOTO: Cover Images
Zvezdničin sin Chris se je spominja kot pogosto tako zadete, da je komaj prišla do postelje. FOTO: Cover Images

»Orgazme je doživljala že zaradi zvena njegovega glasu,« piše avtorica biografije, »alkoholik Burton pa se je vanjo noro, prek glave zaljubil, ko sta se spoznala leta 1962.« Dve leti zatem se je Liz ločila in postala Burtonova nevesta, kar je bil njun prvi izmed dveh zaporednih zakonov.

Strastno sta se ljubila, a ta ljubezen je bila kot vožnja na samodestruktivnem vlakcu drog, alkohola in divjega seksa. »Alkohol je postal tretji partner v njunem zakonu,« piše Bowerjeva. »Lizin strup pa so bile tablete na recept,« pri čemer ji je zvezdničin sin Chris Wilding zaupal, da je »v posteljo odhajala zadeta, nezmožna hoditi naravnost, govorila pa je z glaskom majhne punčke«. Pri tem se je spomnil še posebno skrb vzbujajočega trenutka iz materinega sedmega zakona s senatorjem Johnom Warnerjem, ko ga je poklicala k sebi v spalnico.

»Sploh ni bila pri sebi. Na postelji je sedela le v spodnjem perilu, v roki pa injekcija demerola. Pokazala je na svoje desno stegno, naj ji vbrizgam drogo.« Ko tega ni mogel storiti, ji je nekako uspelo umiriti tresočo roko, da si je iglo potisnila v meso. O zvezdničini zlorabi priča tudi obtožba treh zdravnikov, ker so ji predpisovali veliko preveč tablet – med letoma 1983 in 1988 naj bi ji skupno spisali 1000 receptov za 28 različnih tablet. Od pomirjeval in uspaval do protibolečinskih odmerkov, ki jih je poplakovala z vodko, viskijem in penino. 

Po smrti Mika Todda (levo) je našla uteho v objemu njegovega ženskarskega prijatelja Eddieja Fisherja (desno). FOTO: Cover Images
Po smrti Mika Todda (levo) je našla uteho v objemu njegovega ženskarskega prijatelja Eddieja Fisherja (desno). FOTO: Cover Images

Avtorica prve avtorizirane biografije je dobila dostop tudi do Lizine osebne korespondence.
Avtorica prve avtorizirane biografije je dobila dostop tudi do Lizine osebne korespondence.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas