ZRAVEN SO BILE STAREJŠE ŽENSKE

Laim Neeson ima na spoved zelo slab spomin: skoraj se je ugreznil v tla

Laim Neeson je pred spovedjo v slovarju poiskal ustrezno besedo za samozadovoljevanje. Duhovnik ga je nazijal pred starejšimi ženskami.
Fotografija: Naredil je napako in med spovedjo priznal, da se samozadovoljuje. FOTO: Maja Smiejkowska/Reuters
Odpri galerijo
Naredil je napako in med spovedjo priznal, da se samozadovoljuje. FOTO: Maja Smiejkowska/Reuters

Dobil boš kosmate roke. Dlan se ti bo posušila. Oslepel boš. Penis ti bo odpadel. S takšnimi in drugačnimi grožnjami se je pred samozadovoljevanjem strašilo otroke, predvsem dečke, ki naj bi bili precej bolj od deklet nagnjenji k iskanju telesnega užitka z lastnimi rokami. Toda masturbacije se kot bolezni in hudičeve skušnjave, ki se ji moramo upreti, ni prikazovalo le daleč nazaj, morda nekje v srednjem veku, temveč še nedavno, kar zelo dobro ve tudi Liam Neeson. Irskega igralca, ki je sicer odraščal v krščanstvu goreče predani družini, je od obiskovanja cerkve namreč odvrnila prav tovrstna grožnja duhovnika.

Liama, ki je še celo ime dobil po lokalnem duhovniku, so starši vzgajali v krščanski veri. Redno je hodil k maši in spovedi ter je z obema rokama zagrabil priložnost, ko je njegov domači kraj in tamkajšnjo cerkev obiskal krščanski misijonar iz Afrike. Priložnost, da se v spovednici zaupa njemu, se je mlademu ministrantu Liamu zdela strašansko pomembna, čeprav v tistem mladostnem navdušenju še ni vedel, da popolna iskrenost morda ni vselej najboljša, očitno niti v spovednici ne.

Schindlerjev seznam mu je prinesel oskarjevsko nominacijo.
FOTO: Profimedia
Schindlerjev seznam mu je prinesel oskarjevsko nominacijo. FOTO: Profimedia

»Tedaj sem se ravno dobro naučil, kako se zadovoljiti. Doma, v postelji, pod rjuhami,« se je igralec spomnil petnajstletnega sebe, ki je v nervozi pred spovedjo pred misijonarjem iskal prave besede, kako mu to zaupati. »Pravilno besedo za to sem celo poiskal v slovarju. Masturbacija. Masturbiranje. To mi je zvenelo dovolj neškodljivo.« A žal podobnega mnenja ni bil tudi duhovnik, ki ob tem njegovem iskrenem priznanju svoje (ob)sodbe ni mogel zadržati zase.

»Kaj počneš?« je name zavpil skozi steno spovednice. Skoraj dobesedno mi je rekel, da mi bo dlani do 21. leta prerasla trava in da moram takoj, brez odlašanja, prenehati to hudičevo prakso.« In kot bi že te besede ne bile dovolj, jih je za dobro merico še kričal, da se je najstniški Liam skoraj ugreznil v tla. Pred spovednico so namreč sedele, čakale, na kolenih molile tudi nekatere starejše ženske. »Slišale so prav vse!« Svoj nič kaj prijetni spomin je Liam sklenil z besedami, da je bilo to zadnjič, da je šel k spovedi. To je bilo pred 56 leti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije