RAZKOL V DRUŽINI

Kraljica odločila: Meghan in Harry lahko odideta po svoje

Objavljeno 13. januar 2020 18.28 | Posodobljeno 13. januar 2020 20.30 | Piše: Ma. M.

Elizabeta II. kraljevemu paru britanskega dvora dovoljuje, da se osamosvojita. 

V preteklosti se je kraljici na uradnem obisku pridružila Meghan. FOTO: Guliver/getty Images
Krizni sestanek britanske kraljeve družine je potekal na kraljevem posestvu Sandringham, potem ko sta princ Harry in njegova žena Meghan Markle napovedala osamosvojitev. Kot poročajo britanski mediji, si je kraljica prizadevala, da bi ju prepričala, da še naprej opravljata kraljeve dolžnosti, a sta jo zavrnila. Harry je bil na sestanku prisoten, Meghan pa naj bi se javila prek videa iz Kanade. Zdaj jima je dovolila opustitev kraljevih dolžnosti, a le delno.

Preberite še več o kraljevi drami, ki so jo Britanci poimenovali kar megxit

Harry in Meghan bosta nekaj časa živela v Kanadi, nekaj pa v Veliki Britaniji, po prehodnem obdobju pa naj bi se dokončno osamosvojila, postala torej odvisna le od svojih prihodkov.
 

Preberite še:

Pred kriznim sestankom sta se oglasila Harry in William
Razkošno zatočišče Meghan Markle, a kdo to plača? (FOTO)

Kraljica je po več kot dveurnem sestanku sporočila: »Danes je imela moja družina zelo konstruktiven sestanek o prihodnosti mojega vnuka in njegove ožje družine. Naša družina ju povsem podpira pri njuni nameri, da si ustvarita novo življenje. Raje bi sicer videli, da bi ostala člana kraljeve družine s polnim delovnim časom. Spoštujem njuno odločitev, da sta samostojna, a si želim, da ostaneta pomemben del družine.«
Zgodovinski dan
O čem so se pogovarjali, ni znano, na dnevnem redu pa naj bi bilo financiranje vojvode in vojvodinje Sussekških, ohranitev kraljevih nazivov in opravljanje kraljevih dolžnosti. 

Končni dogovor bi lahko pomenil vzorčni primer za urejanje odnosov v prihodnjih generacijah kraljeve družine, vključno z najmlajšima otrokoma princa Williama, princeso Charlotte in princem Louisom.

Kot je pojasnila, bo prehodno par živel v Kanadi in Veliki Britaniji. »To so kompleksne zadeve, ki jih mora rešiti moja družina. Ostalo je še nekaj dela, sem pa prosila za končno odločitev v prihodnjih dneh.«
Odprta vprašanja ob razhodu s kraljevo družino
Kako se par financira trenutno in kako bi se lahko preživljal v prihodnje?
Kot sta vojvoda in vojvodinja Sussekška sporočila minuli teden, želita postati finančno neodvisna. Nameravata se odreči sredstvom, ki jih kraljevi družini letno namenja vlada za izpolnjevanje njenih uradnih dolžnosti. Po njunih navedbah, ki sta jih objavila na novi spletni strani, ta sredstva pokrijejo približno pet odstotkov njunih trenutnih stroškov z osebjem. Njune preostale stroške pokrijejo sredstva iz dohodka cornwallskega vojvodstva, premoženja Harryjevega očeta Charlesa, katerega vrednost naj bi bila milijarda funtov. Par glede na izjavo na spletni strani pričakuje ohranitev te finančne podpore. Stroške zasebnih potovanj, kot poudarjata, pokrivata sama. Glede na podatke avtorja knjige o financah kraljeve družine Davida McClura je Harry ob smrti matere Diane sicer podedoval sedem milijonov funtov. Tudi Meghan je bila, ko sta se spoznala, uspešna igralka. Skupaj naj bi razpolagala z 10 do 15 milijonov funtov. 

Če bi želela zaslužiti več denarja, bi se lahko obrnila na zasebni sektor. A kot ob tem dodaja McClure, je delo v zasebnem sektorju za višje člane kraljeve družine lahko potencialno minsko polje. Kot pojasnjuje BBC, je vedno veljalo, da člani kraljeve družine niso plačani za delo, ki ga opravijo, sploh če bi to lahko pomenilo konflikt interesov. Katera koli zaposlitev bi ju lahko izpostavila kritiki, da izkoriščata kraljevo znamko.

Ali bosta ohranila kraljevi naziv?
Vojvoda in vojvodinja Sussekška, katerih uradni naziv vključuje tudi njegovo oz. njeno kraljevo visokost, po pisanju BBC nista z ničimer nakazala, da se nameravata odpovedati temu nazivu. Harryjeva mati, princesa Diana, se je po ločitvi od Charlesa sicer odpovedala nazivu 'njena kraljeva visokost', a komentatorji ugibajo, da se palača spričo kritike, ki jo je bila takrat deležna, ne bo še enkrat odločila za ta korak. Decembra je tudi prišlo na dan, da je par zakonsko zaščitil znamko Sussex Royal za niz izdelkov, vključno s knjigami, koledarji, oblačili in dobrodelnim zbiranjem sredstev. Če bi se nazivu odpovedala, bi lahko izgubila tudi del statusa, na katerem temelji njuna znamka.

Kje bosta živela?
Harry in Meghan nameravata čas preživljati v Veliki Britaniji in v Severni Ameriki. Glede na predvidevanja naj bi se par najverjetneje ustalil v Kanadi, ki je sicer del Britanske skupnosti narodov (Commonwealth). Če želi Meghan pridobiti britansko državljanstvo, lahko na leto sicer največ 90 dni preživi v tujini. V Veliki Britaniji nameravata ohraniti rezidenco Frogmore Cottage, saj si po lastnih besedah želita imeti dom tudi tam. Priznavata pa, da je to odvisno od kraljice, ki je lastnica posestva. Poslopje so lani prenovili za 2,4 milijona funtov davkoplačevalskega denarja.

Bosta še vedno opravljala kraljeve dolžnosti?
Kot sta naznanila, nameravata še naprej izpolnjevati svojo dolžnost do kraljice, Britanske skupnosti narodov in organizacij, katerih pokrovitelja sta. Kaj natančno to pomeni, morajo sedaj določiti najvišji člani kraljeve družine. Nekdanji tiskovni predstavnik Buckinghamske palače Dickie Arbiter je dejal, da bi lahko kakršen koli poskus odstopanja od obveznosti predstavljal težavo. »Bodisi si član kraljeve družine ali pa nisi – nimaš ene noge v enem taboru, druge pa v drugem.«

Kako bo poskrbljeno za njuno varnost?
Na spletni strani Harry in Meghan navajata, da njuno varovanje zapoveduje notranje ministrstvo. Pojavlja se sicer vprašanje, kdo naj bi kril stroške varovanja, sploh v Kanadi. Britanski časnik The Guardian navaja poročila, da naj bi bila k temu pripravljena prispevati Kanada.

Vir: STA
Deli s prijatelji