ŽALOST

Kraljevi dvor ovit v črnino, umrl je princ

Poslovil se je 83. letu starosti
Fotografija: Umrl je princ Henrik. FOTO: Ap
Odpri galerijo
Umrl je princ Henrik. FOTO: Ap

KOEBENHAVN – V 83. letu starosti je ponoči umrl princ Henrik, mož danske kraljice Margarete II., so v jutranjih urah sporočili iz danske kraljeve palače. Zdravje v Franciji rojenega člana danske kraljeve družine se je začelo slabšati lani, prejšnji mesec pa so ga hospitalizirali zaradi pljučnice.
 
Princ Henrik je umrl med spanjem na gradu Fredensborg, ki je okoli 40 kilometrov oddaljen od danske prestolnice Koebenhavn, ob njem pa so bili kraljica in njuna sinova Frederik in Joachim, so še sporočili iz danske kraljeve palače.

Princ Henrik, ki se je rodil v Franciji, je januarja moral zaradi pljučnice v bolnišnico Rigshospitalet. Tam so mu zdravniki odkrili tudi benigni tumor na levem pljučnem krilu. Že septembra lani so sporočili, da Henrik trpi za demenco.

Umrl na gradu

Ko se je njegovo zdravstveno stanje v začetku februarja začelo slabšati, je njegov sin in prestolonaslednik Frederik prekinil obisk na olimpijskih igrah v Južni Koreji in se vrnil domov. V torek so princa iz bolnišnice prepeljali domov na grad Fredensborg, kjer naj bi preživel zadnje dni.
Princ Henrik se je kot grof Henri Marie Jean Andre de Laborde de Monpezat rodil 11. junija 1934 v kraju Talence blizu Bordeauxa. Velik del mladosti je preživel v Vietnamu, kjer je delal njegov oče. Kasneje je študiral pravo na pariški Sorbonni, posvetil pa se je tudi študiju kitajščine in vietnamščine. Postal je diplomat in Margareto – takrat še dansko prestolonaslednico– je spoznal, ko je delal v Londonu. Ob poroki leta 1967 je spremenil ime v Henrik, prestopil iz katoliške vere v protestantsko in se na račun danskega državljanstva odpovedal francoskemu. Ko je njegova žena leta 1972 zasedla prestol, sta imela že dva otroka – leta 1968 rojenega Frederika in leto dni starejšega Joakima.
Umrl je princ Henrik. FOTO: Ap
Umrl je princ Henrik. FOTO: Ap

Žalosten, ker ni postal kralj

Henrik je bil deležen zbadanja zaradi svojega francoskega naglasa, poleg tega pa se ni nikoli popolnoma sprijaznil z zahtevami protokola, da ostane v ženini senci, zaradi česar mu na Danskem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dolgo ni uspelo najti svojega mesta.
Še posebej je bil razočaran zaradi dejstva, da ni prejel naziva kralj, ko je njegova žena postala kraljica. Čeprav je do smrti veljal za njenega tesnega zaupnika in njeno oporo, je lani razkril, da v nasprotju s tradicijo ne želi biti pokopan ob njej, ker da ji ni bil nikoli povsem enakovreden. Margareta je njegovo željo sprejela.

Leta 2002 se je znašel na naslovnicah, ko se je zatekel v svoj grad na jugu Francije, da bi »razmislil o življenju«, češ da na Danskem ni deležen zadostnega spoštovanja. S tovrstnimi potezami je večkrat vznejevoljil Dance, ki cenijo diskretnost, a ko je pokazal svojo bolj ranljivo stran, so se vendarle začeli počasi ogrevati zanj. Številnim se je na koncu uspel prikupiti prav zaradi svojega ekscentričnega vedenja, še piše APF.
 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije