DALEČ OD VSEH

Kralj med pandemijo zapustil domovino

Objavljeno 23. maj 2020 15.23 | Posodobljeno 23. maj 2020 15.23 | Piše: B. K. P.

Tajski monarh ima v Nemčiji razkošen dvorec. Obkrožen je z 20 ljubicami, žena pa je v Švici.

Ob jezeru Starnberg je kupil razkošni dvorec z velikim parkom. FOTO: Guliver/getty Images
Tajski kralj Maha Vajiralongkorn, kot smo že pisali, od začetka pandemije bolj ali manj živi v Nemčiji, kjer je samo zase in svoje spremstvo, ki sicer ni majhno, samo njegovih ljubic je 20, najel luksuzni hotel. Tajcem je seveda to vse prej kot pogodu, saj se strinjajo, da bi moral bit vladar v tako težkih časih, kot je pandemija novega koronavirusa, z njimi in jih bodriti, ne pa se zabavati nekje daleč stran. Čeprav je v državi prepovedano govoriti negativno o kralju in njegovi družini, za to je zagrožena celo zaporna kazen, pa je Tajcem, kot kaže, za to vse manj mar.

Da bi pomiril strasti, so se pred nekaj tedni v javnosti pojavile fotografije kralja in njegove žene, slednja je šivala zaščitne maske, mož jo je pri tem opazoval, a so mnogi takoj podvomili o pristnosti fotografij. Ameriški novinarji so medtem izbrskali podatek, da naj bi se kralj Maha v času pandemije v domovino vrnil le v začetku aprila zaradi praznovanja državnega praznika. Z zasebnim letalom je v Švici pobral ženo Suthido in skupaj sta odletela na Tajsko. Tam sta preživela nekaj dni, nato se je Suthida vrnila v Švico, kralj pa v Garmisch-Partenkirchen. Ali so na hitro organizirali še fotografiranje šivanja mask in obiska ene od šivalnic, ni znano, a mnogi menijo, da se je zgodilo prav to.
image
REUTERS PICTURES Maha Vajiralongkorn je le enkrat v zadnjih dveh mesecih odletel v domovino, in še to za nekaj dni. FOTO: REUTERS

Kralj Vajiralongkorn je že dolgo zaljubljen v Evropo, predvsem mu je pri srcu Nemčija. Ko je bil še prestolonaslednik in je živel še bolj razsipno in kontroverzno, je pogosto bival v hotelu Kempinski v Münchnu, katerega večinski lastnik je bila prav tajska kraljeva družina. Za 12 milijonov evrov je kupil dvorec ob jezeru Starnberg v vasici Tutzing, ki ga obdaja ogromen park, in tam ima vso zasebnost, ki jo želi. In zaradi svojega načina življenja je to kralju zelo pomembno. Ni se namreč pripravljen ustaliti, četudi je uradno poročen, a hkrati je ves čas obkrožen z ljubicami, ki jim ljubkovalno pravi njegova vojska. Ker vlada deželi, kjer je že več kot sto let poligamija prepovedana, on pa se takšnemu življenju ni pripravljen odreči, si je našel prostor, kjer lahko počne, kar želi, in Evropa mu, kot kaže, odgovarja. Kdaj se bo vrnil v domovino, ne ve nihče, tudi zato se Tajci, celo javno na družabnih omrežjih, vedno glasneje sprašujejo, ali sploh še potrebujejo kralja. 
image
REUTERS PICTURES Tajci so veliko raje kot Vajiralongkorna imeli njegovega očeta kralja Bhumibola Adulyadeja, ki pa je pred štirimi leti umrl. FOTO: REUTERS
12
milijonov evrov je odštel za dvorec.
Vedno je bil poseben
Ko je bil kralj Maha še prestolonaslednik, je Tajce spravljal ob živce z nenadzorovanim zapravljanjem in ekscentričnim obnašanjem. Pogosto so ga paparaci fotografirali v Nemčiji, ko se je s katero od ljubic sprehajal naokoli z rokami, polnimi začasnih tetovaž, ter v majicah, ki so mu komaj pokrile prsni koš. Kupoval je nepremičnine, luksuzne avtomobile in jahte, pri tem pa ga ni prav nič pekla vest, da njegov narod živi v revščini.
Deli s prijatelji