IZVEDBA HIMNE

Josipo Lisac policiji prijavil športni direktor FC Koper

»Pričakoval sem, da bo zavijala, ampak kaj takega ....« Hrvat, ki je zaposlen v nogometnem klubu Koper je proti pevki vložil prijavo zaradi kaznivega dejanja.
Fotografija: Hrvaško himno je odpela znana pevka Josipa Lisac. FOTO: Youtube, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Hrvaško himno je odpela znana pevka Josipa Lisac. FOTO: Youtube, posnetek zaslona

Izvedba himne Josipe Lisac na inavguraciji hrvaškega predsednika Zorana Milanovića nekaterim še tri dni po izvedbi ne pusti spati. Tako se je hrvaški državljan Boško Županović odločil, da bo proti legendarni glasbeni umetnici vložil prijavo zaradi kaznivega dejanja, saj je prepričan, da je »himno Republike Hrvaške intonirala na omalovažujoč način«.

Športni direktor Boško Županović FOTO: Fc Koper
Športni direktor Boško Županović FOTO: Fc Koper
Za Dalmatinski portal je sinoči povedal, da je diplomirani pravnik in da nima strokovnega glasbenega znanja, s katerim bi lahko  ocenjeval izvedbo Josipe Lisac, a njegova ocena je, da je bila »izvedba ogabna in grozljiva«, a je za Index danes dodal, da se zadnji dve desetletji ukvarja tudi z nepremičninami, zadnji dve leti pa je tudi športni direktor slovenskog nogometnega kluba Koper.

Po pisanju Dalmatinskega portala je Županović v kazenski prijavi navedel, da je pevka pri izvedbi državne himne uporabljala porogljivo artikulacijo in tonaliteto, ki ni družbeno sprejemljiva. Meni, da je Josipa Lisac kot oseba, ki ji je hrvaški jezik materni, morala vedeti, da bo njena intonacija sprožila val razburjenja, saj da se tovrstna intonacija v hrvaškem jeziku in kulturi uporablja takrat, ko želimo izjavo, recital ali skladbo izvornega avtorja imitirati z namenom, da se mu javno rogamo ali ga omalovažujemo.



Županović meni, »da noben državljan, ne glede na to, ali gre za umetnika ali kogar koli drugega, nima pravice tonalitetno, vokalno, gestikulativno in manifestno zmanjševati pomena, resnosti in pomena intonacije državne himne«.
Preberite tudi: Cirkus na Hrvaškem: himno zafušala, Josipo Lisac javno osramotili (VIDEO)

»Nič nimam proti Josipi Lisac niti proti Zoranu Milanoviću. Naj bo predsednik vseh državljanov, kot je povedal, in naj ona nadaljuje svojo pevsko kariero, a menim, da himne moje države ne sme nihče tako intonirati in izvajati. Še predvsem zato, ker se je dogajalo na inavguraciji predsednika države, torej na javnem dogodku, ki je bil medijsko izpostavljen. Pričakoval sem, da bo 'zavijala', ampak kaj takega ... To je bilo eno samo roganje na najgrši mogoči način. Sram me je bilo, da sem Hrvat,« je povedal Županović, ki kljub vsemu ne pričakuje, da se bo z njegovo prijavo proti pevki zgodilo kaj konkretnejšega.

Kot ste lahko brali tudi v Slovenskih novicah, je izvedba himne Josipe Lisac izzvala številne razprave v javnosti.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije