ZALJUBLJENA

Imela je dva fanta, nato je bila lezbijka

Objavljeno 10. julij 2019 19.15 | Posodobljeno 10. julij 2019 19.15 | Piše: T. P.

Fiona Shaw ljubi žensko, ki je v cunamiju izgubila moža, sinova in starše. Prepričana je bila, da so lezbična nagnjenja le faza, ki jo bo minila.

S Sonali je našla družinsko srečo in notranji mir.
Jutri bo irska igralka Fiona Shaw stara 61 let. Verjetno še nikoli ni imela toliko razlogov za slavje kot letos. Poleg tega, da ji je vloga v seriji Ubij Eve (Killing Eve) prinesla britansko filmsko nagrado bafta za najboljšo stransko igralko, lahko prvič v življenju reče, da je našla pravo ljubezen.
image
guliver/cover images Serija Ubij Eve je Fioni prinesla prestižno bafto za stransko vlogo.

»Poročila sem se, in to mi je prineslo mir. Prej nikoli nisem imela družinske idile, saj je bilo moje življenje v prvi vrsti delo. A zdaj imam družinsko srečo, kar obožujem,« je dejala igralka, ki se je lani na skrivaj zaobljubila ekonomistki in avtorici nagrajene avtobiografije Sonali Deraniyagala.
image
FAYESVISION/WENN.COM Preden je naletela na sedanjo ženo, je bila Fiona v romantičnem razmerju s soigralko Saffron Burrows.

Knjiga lahko spremeni življenje. Ko je Fiona v roke vzela knjigo Wave, v kateri je Sonali kot del terapije za pot iz depresije in samomorilskih misli opisala, kako je čudežno preživela cunami v Šrilanki leta 2004, a v njem izgubila moža, sinova in starše, so jo zapisane besede povsem prevzele. Znanca je zaprosila, naj jo seznani z avtorico presunljivih spominov.

»Kakšne pol ure sva klepetali, in ko je odšla, je bila moja prva misel, da sem naletela na to, kar sem čakala vse življenje. Skoraj nemudoma sem namreč pomislila, da je to oseba, s katero bi želela živeti. Da sem jo spoznala, je bila ena najbolj izjemnih stvari, kar se mi jih je zgodilo. K sreči je ona začutila podobno o meni,« pravi Fiona.
image
guliver/cover images Mlajše generacije so jo spoznale v vlogi tete čarovniškega dečka Harryja Potterja.

Lani sta se poročili, kar je v Corku, Fioninem domačem kraju, dvignilo precej prahu. No, poroko je dobro sprejela vsaj njena mama Mary, 93-letna goreča katoličanka.

Istospolna usmerjenost je sprva šokirala celo Fiono osebno. »Kot najstnica nisem imela pretirano živahnega ljubezenskega življenja. Imela sem enega čudovitega fanta, za njim drugega, in nato sem bila lezbijka. To odkritje me je šokiralo, do tistega trenutka se mi sanjalo ni, da sem homoseksualka.« In to šokantno samoodkritje je prišlo za Fiono tudi z dobro merico sovraštva do sebe. In skoraj gotovostjo, da jo bo prej ali slej minilo. »A me ni.«
Ko je bila v svojih 20 letih, ji je usoda zadala strašen udarec, od katerega si ni opomogla.


Kdo te privlači in koga ljubiš, to ni razumska odločitev. Čeprav spoznanje, da jo privlači lasten spol, ni edina stvar v zvezdničinem življenju, nad katero ni imela nadzora. Ko je bila v svojih 20 letih in je počasi začenjala živeti igralske sanje, ji je usoda brž zadala strašen udarec, od katerega si v bistvu ni opomogla. »Čakal me je odrski prvenec z gledališčem Royal Shakespeare Company, ko mi je umrl mlajši brat Peter. To je bilo neznosno boleče, uničujoče.« In je imelo tudi vpliv na njeno igro, saj se je tedaj od komičnih vlog preusmerila v resnejše.
Deli s prijatelji