Igralka priznava: po samozavest na stranišče

Helen Mirren se še vedno občasno spopada z negotovostjo. Na letošnjem Berlinalu je dobila odličje za življenjsko delo.
Fotografija: Helen Mirren včasih ne verjame vase in v svoj talent. FOTO: Guliver/Getty images
Odpri galerijo
Helen Mirren včasih ne verjame vase in v svoj talent. FOTO: Guliver/Getty images

V svetu sedme umetnosti je ikona. Živa legenda. Mlajšim igralkam najverjetneje vir navdiha. Le malokdo se namreč lahko pohvali s tolikšnim naborom nagrad kot dame Helen Mirren, ki se ji je v pol stoletja pred filmskimi kamerami in na gledaliških deskah kritiška srenja poklonila že z nagrado tony, štirimi nagradami bafta in prav toliko emmyji, tremi zlatimi globusi in dvema nagradama filmskega festivala v Cannesu, leta 2007 pa je bila za upodobitev angleške kraljice Elizabete II. okronana še z oskarjem. Najbolj nedavno, pred komaj dobrim tednom, so se ji na berlinskem filmskem festivalu poklonili še z odličjem za življenjsko delo.

Tudi pri njej je samozavest včasih le zaigrana.
Tudi pri njej je samozavest včasih le zaigrana.
A čeprav bi ob tolikšnem talentu pričakovali izjemno samozavest, morebiti celo kanček vzvišenosti, tudi eno najbolj priznanih in največkrat nagrajenih igralk sodobnega časa občasno izdajajo občutja nesamozavesti. Celo toliko, da se je že večkrat skrila na stranišče in se v zasebnosti ob straniščni školjki poskušala dovolj zbrati in obvladati, da si je na obraz lahko nadela masko samozavesti.

Geri, Helen, Iskra, Denise in Neelam – pet močnih in samozavestnih žensk v navdih mladim.
Geri, Helen, Iskra, Denise in Neelam – pet močnih in samozavestnih žensk v navdih mladim.
Oskarjevka Helen Mirren. Nekdanja spajsica Geri Horner. Zvezdniška umetnica ličenja Val Garland. Zlata olimpijka Denise Lewis. Manekenki Iskra Lawrence in Neelam Gill. Vse močne, samozadostne ženske, vsaka odlična na svojem področju in za zgled dekletom po svetu. A vendar se tudi ta izjemna šesterica zaveda, kako krhka je samozavest, posebno pri dekletih, zato so združile moči v kampanji Women Supporting Women (Ženske podpirajo ženske), katere namen in cilj je pomagati mladim ženskam, ki jih razjedajo občutki slabe samozavesti in negotovosti o lastnih sposobnostih.

»Zaupanje vase je izjemnega pomena,« je prepričana Helen, ki je priznala, da nihče ne uide dnem, ko ne verjame vase in se počuti majhnega, a da se je skozi to nujno prebiti in ponovno vzpostaviti notranjo moč. »Igralci izžarevajo samozavest, kar me včasih precej prestraši. Celo tako, da pobegnem na stranišče in sama sebi prigovarjam, da zmorem,« priznava in dodaja, da se že vse življenje spoprijema s takšnimi in podobnimi negotovostmi. »Na presenečenje mnogih tudi še danes. A v sodobnem digitalnem svetu so družbeni pritiski še večji kot prej. Morda je danes zato še toliko bolj pomembno, da tedaj najdemo ustrezno podporo in spodbudo.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije