Hollywoodski mogotec spoznan za krivega posilstva in spolnega napada

Harvey Weinstein je kriv spolnega napada prve stopnje in posilstva tretje stopnje.
Fotografija: Sodišče je odločilo o njegovi usodi. FOTO: Mike Blake, Reuters
Odpri galerijo
Sodišče je odločilo o njegovi usodi. FOTO: Mike Blake, Reuters

Newyorška porota je nekdanjega filmskega producenta Harveyja Weinsteina spoznala za krivega spolnega napada in posilstva tretje stopnje. Ni pa se mogla poenotiti glede najbolj resne obtožbe predatorskega spolnega napada in posilstva prve stopnje, zaradi česar bi mu grozil dosmrtni zapor.

Weinsteinu (67) vseeno grozi do 25 let zaporne kazni. Kmalu ga sicer čaka še podoben sodni proces v Los Angelesu. Weinsteina je spolnega napada ali posilstva obtožilo okrog 80 žensk, vendar pa so mu v New Yorku sodili le za prisilen oralni spolni odnos z Mimi Haleyi leta 2006 in za posilstvo nadobudne igralke Jessice Mann leta 2013.
Harvey Weinstein je kriv spolnega napada prve stopnje in posilstva tretje stopnje. FOTO: Lucas Jackson, Reuters
Harvey Weinstein je kriv spolnega napada prve stopnje in posilstva tretje stopnje. FOTO: Lucas Jackson, Reuters


Obakrat je bil spoznan za krivega, vendar pa v primeru Mannove ne za najhujšo obliko posilstva, ampak za posilstvo tretje stopnje, ki prinaša nižjo kazen. Tožilci so med sodnim procesom poleg omenjenih predstavili še štiri ženske, ki trdijo, da jih je Weinstein posilil ali zlorabil, vendar so njihovi primeri že zastarali. Newyorška zakonodaja je tožilcem omogočila, da jih vseeno predstavijo kot prikaz vzorca obnašanja Weinsteina skozi leta, kar je bilo podlaga za obtožbo predatorskega spolnega napada, ki lahko vodi v dosmrtni zapor.

Weinstein trdi, da so bili vsi spolni odnosi z ženskami, ki ga obtožujejo napadov, prostovoljni. Weinstein se bo na obsodbo pritožil. V Los Angelesu pa ga že čaka podobno sojenje. Sooča se tudi z več deset civilnimi tožbami. Sodnik James Burke je po odločitvi porote ukazal, da Weinsteina nemudoma odpeljejo v zapor, kjer bo počakal do izreka kazni.

Preberite še:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas