TUDI BONDOVO DEKLE

FOTO: Zvezdnice, ki so jih spolno zlorabljali

Očim je Ellen DeGeneres otipaval z izgovorom, da se želi prepričati, ali nima morda raka na dojki kot njena mama.
Fotografija: Ellen je z mamo v dobrih odnosih, čeprav je razočarana, ker ji ni takoj verjela. Foto: guliver/cover images
Odpri galerijo
Ellen je z mamo v dobrih odnosih, čeprav je razočarana, ker ji ni takoj verjela. Foto: guliver/cover images

Na usta ljudi že desetletja privablja smeh, pa vendar se komedijantki Ellen DeGeneres v njenih mladih letih nikakor ni smejalo. Otroci bi se morali v domačem domu počutiti varne, starši naj bi zanje skrbeli in jih ščitili, a Ellen je imela očima, zaradi katerega je veliko prezgodaj okusila zlo, ki lahko tiči v ljudeh. »Moja mama je bila poročena z zelo hudobnim človekom.« Imela jih je namreč 15, morda 16, ko jo je prvič začel otipavati, nato pa sta se njegovo spolno nadlegovanje in zloraba le stopnjevala, do trenutka, ko je poskušal vdreti v njeno zaklenjeno sobico, da je pobegnila skozi okno.

Pobegnila skozi okno

Zatrdlina v prsih bi bila za njeno mamo Betty lahko usodna, a so ji zdravniki še dovolj zgodaj odkrili raka in ji z mastektomijo rešili življenje. To je izkoristil njen očim ter Ellen le malce po materini operaciji dejal, da je pri Betty še na drugi dojki nekaj zatipal in bi bilo dobro, da bi pregledal še njo, za primerjavo, da se prepriča, ali je zatrdlina nenevarna.

Ellen je bila stara okoli 15 let, ko jo je začel očim otipavati.
Ellen je bila stara okoli 15 let, ko jo je začel očim otipavati.


»Moje mame tedaj ni bilo doma. Želel mi je pretipati prsi, da bi lahko primerjal materine in moje ter se prepričal, da je vse v redu. Ni namreč želel, da bi se moja mama po nepotrebnem vznemirila,« je mračni del svoje mladosti zdaj razkrila Ellen, s priznanjem, da je bila verjetno tedaj še precej naivna ter ni vedela veliko o človeškem telesu. »Skratka, prepričal me je, da je to nujno potrebno, saj nisem vedela, da so si prsi različne. A me je poskušal otipavati še naslednjič in naslednjič,« čeprav se ji je nekako uspelo izmikati njegovim rokam. Tudi ker se je v strahu vselej zaklenila v svojo sobo. »Nekoč ko mame ni bilo, pa je sredi noči, ko sem že spala, poskušal vdreti v sobo. Tedaj sem s silo odprla okno in pobegnila, saj sem vedela, kaj ima v mislih. Tisto noč sem prespala v bližnji bolnišnici.« A čeprav ji je očim tedaj dokončno in v celoti pokazal svoj pravi obraz, je Ellen molčala. »Mami nisem hotela povedati resnice, saj bi jo prizadela in uničila njeno srečo.«

Mama ji ni verjela

Očimovo zlorabo je sprva skrivala pred vsemi, nekaj let pozneje pa se je vendar zaupala materi, a naletela na nejevero. Hčeri ni verjela in je z njim ostala poročena 18 let. »Ker je vselej malce spremenil svojo pripoved, je spoznala, da ji je lagal.« Kljub temu pa sta ženski zdaj v dobrih odnosih, čeprav je zvezdnica malce jezna nase in razočarana nad mamo. »Jezna sem nase, ker se nisem uprla in postavila zase, a stara sem bila komaj 15 let. In mame ne bi smela ščititi, ampak bi morala ščititi sebe in ji vse takoj povedati. A od nekdaj me je skrbelo zanjo. Nisem pustila, da bi mi kaj prišlo do živega. Zdaj si želim, da bi jaz tedaj imela nekoga, ki bi skrbel zame. Želim si, da bi mi takoj verjela, čeprav ji je zdaj žal.«

Bondovo dekle zlorabil stric

DeGeneresova je o zlorabi spregovorila v upanju, da bodo tudi druge žrtve sledile njenemu zgledu in prekinile molk. Čeprav je na žalost le še ena v vse daljši vrsti zvezdnic, ki so jih bližnji družinski člani oropali otroštva in nedolžnosti ter jim zamajali vero v ljudi. Anne Hetche je začel oče posiljeval že kot dojenčico, pri čemer je od njega dobila genitalni herpes, njena mama pa je menila, da gre za plenični izpuščaj. Zlorabljal jo je do njenega 12. leta, ona pa se je še desetletja borila z duševnimi boleznimi in strahom, da jo je morda okužil še z virusom HIV, saj je 1983. umrl zaradi aidsa.

Anne Hetche je začel oče posiljevati že kot dojenčico. Foto: instagram
Anne Hetche je začel oče posiljevati že kot dojenčico. Foto: instagram


Žrtev incesta in posilstva je tudi Ashley Judd,, ki jo je spolno zlorabljal stric Richard Hayes Stone že pri njenih petih. A je o tem molčala, »prepričana sem bila, da sem si sama kriva. Krivila sem se za vse, kar se je dogajalo, zato tega nisem nikomur razkrila.« Dokler ji leta pozneje ni prišlo na ušesa, da se je njen stric, ki ga je žejalo po mladem dekliškem mesu, spravil na sosedovo dekle, to pa je zaradi zlorabe pri le 14 letih storilo samomor. Šele to je Teri odprlo oči, da krivda ni njena, ter jo spodbodlo, da je strica prijavila policiji in strpala v zapor. Tam je 2008. po šestih letih za zapahi umrl.

Mackenzie je bila eno desetletje v sprevrženem seksualnem razmerju z očetom Johnom.
Mackenzie je bila eno desetletje v sprevrženem seksualnem razmerju z očetom Johnom.


Daleč od pravljičnega je bilo tudi otroštvo Mackenzie Phillips, hčerke prvega glasu ameriške skupine The Mamas & the Papas, Johna Phillipsa. Ta je hčerko pri le 10 letih naučil zvijati marihuano, jo leto pozneje seznanil s kokainom in jo čez kakšnih sedem let posilil. Posilstvo je bilo uvod v igralkino sporazumno seksualno razmerje z očetom, ki je trajalo debelo desetletje, pri čemer je Mackenzie zdaj prepričana, da so pomembno vlogo pri tem sprevrženem odnosu igrale droge, s katerimi jo je seznanil oče. Vse je priznala Oprah Winfrey, voditeljici, ki tudi sama dobro pozna izdajo v družini. Le da se kraljici pogovornih oddaj ni vsilil oče, pač pa eden od moških sorodnikov. Prvič pri njenih devetih letih, posiljeval pa jo je do 14. rojstnega dne.

Teri je za širokim nasmehom skrivala bolečino. Foto: guliver/cover images
Teri je za širokim nasmehom skrivala bolečino. Foto: guliver/cover images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije