BELGIJKA

FOTO: V Londonu aretirali 63-letno princeso

Esmeralda se je pridružila skupini Extinction Rebellion. Izpustili so jo brez varščine.
Fotografija: Belgijska princesa Esmeralda je velika borka za okolje. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Belgijska princesa Esmeralda je velika borka za okolje. FOTO: Guliver/getty Images

Belgijska princesa Esmeralda, že dolgo velika upornica proti podnebnim spremembam, se je pred dnevi, kot na desetine mladih, v Londonu pridružila okoljskemu protestu, ki ga je organizirala skupina Extinction Rebellion (Uporniki proti izumrtju). Gre za precej mlado skupino, ustanovljena je bila maja lani v britanski prestolnici. Že pol leta pozneje so se okoljevarstveniki zbrali in blokirali pet mostov čez reko Temzo, letošnjega aprila pa pet znanih londonskih točk. Ponovno so se zbrali konec minulega tedna, ko so znova protestirali proti onesnaževanju in uničevanju okolja. Policisti so protestnike sprva prijazno poskušali
Belgijska princesa Esmeralda je velika borka za okolje. FOTO: Guliver/getty Images
Belgijska princesa Esmeralda je velika borka za okolje. FOTO: Guliver/getty Images
prepričati, naj se odstranijo z ulic in cest, tiste, ki niso ubogali, pa so odpeljali v pridržanje. Tam se je znašlo kar 1290 ljudi in med njimi belgijska princesa, ki je s somišljeniki sedela na enem glavnih londonskih trgov, Trafalgar Squaru, in se ni hotela premakniti. Da so jo res odpeljali v pridržanje, potrjuje dokument, ki so ga na družabnem omrežju objavili člani Extinction Rebelliona in na katerem so jasno vidni princesino ime, rojstni datum ter številka, ki jo je dobila kot pridržana oseba. »Razumem, da sem bila izpuščena iz pridržanja brez plačila varščine,« med drugim piše. Esmeraldo so policisti še obvestili, da bodo morda morali znova govoriti z njo, saj da »preiskava dogodka še poteka«.

Belgijski kralj Philippe, ki mu varovanje okolja prav tako veliko pomeni, je njen nečak. FOTO: Guliver/getty Images
Belgijski kralj Philippe, ki mu varovanje okolja prav tako veliko pomeni, je njen nečak. FOTO: Guliver/getty Images
Princesa Marie-Esmeralda, ki je 20. septembra dopolnila 63 let, je teta belgijskega kralja Philipeja, kot svoja poklica pa navaja novinarstvo in pisateljevanje, a slednjega ne počne pod rojstnim imenom, temveč je njena dela mogoče najti pod psevdonimom Esmeralda de Rethy. Veliko prostega časa nameni borbi za stvari, ki se ji zdijo pomembne. Mednje poleg okolja, ki zavzema najvišje mesto med prioritetami, spadajo še pravice žensk, pravice staroselcev ter zdravje. O boju za čistejše okolje ter ohranjanje tega je napisala knjigo z naslovom Zemlja – Reagirajte zdaj in rešite naš planet, saj še ni prepozno. Z udeležbo na tokratnem protestu je ljudem, kot je dejala, poskušala povedati, da se morajo tovrstnih protestov in pozivov k ohranjanju okolja udeleževati ljudje vseh profilov in vseh družbenih segmentov, saj jih bodo odgovorni šele tako začeli jemati resno.
...
...

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas