PUNK ROCK KOLEKTIV

Fat Mike odpira prvi punk rock muzej (FOTO)

Odprli ga bodo januarja 2023 v Las Vegasu. Mogoče bo zaigrati na glasbila znanih bandov.
Fotografija: Vodja skupine NOFX Fat Mike (levo), pravi, da bo muzej punk rocka v Las Vegasu (desno) odprt za vsakogar. FOTO: Loudwire
Odpri galerijo
Vodja skupine NOFX Fat Mike (levo), pravi, da bo muzej punk rocka v Las Vegasu (desno) odprt za vsakogar. FOTO: Loudwire

Fat Mike (Debeli Mike), vodja legendarne ameriške skupine NOFX, bo v Las Vegasu odprl prvi muzej punk rocka na svetu. Kakor poroča glasbena revija Spin, se bo ustanova z originalnim imenom The Punk Rock Museum slovesno odprla 13. januarja prihodnje leto, v njej pa bodo razstavljene punk rock relikvije širokega ranga skupin, od Debbie Harry in Blondie prek avantgardnih novovalovcev Devo do novejših punk rock zasedb, kot sta Rise Against in Sum 41. Na voljo bodo interaktivne razstave, kjer bodo lahko obiskovalci prijeli za kak inštrument in zaigrali nanj.

Vabilo vsem punk rockerjem

Legendarna majica Debbie Harry iz časov skupine Blondie FOTO: Kristin Callahan, Spin
Legendarna majica Debbie Harry iz časov skupine Blondie FOTO: Kristin Callahan, Spin

»Če si punk skupina, si pof..... notri,« je Fat Mike kratko in jedrnato razložil, kakšni so kriteriji za sprejem v muzej. »Tako preprosto je.« Pevec in basist skupine NOFX, ki je tudi producent in ustanovitelj punk rock založbe Fat Wreck Chords iz San Francisca, je okoli sebe zbral strokovno skupino oziroma »punk rock kolektiv«, ki mu pomaga pri uresničitvi ideje o muzeju, znanim tudi pod imenom Cerkev punk rocka.

V njem se bodo lahko obiskovalci seznanili s številnimi glasbili, predmeti ter vplivom punk rocka na glasbo skozi desetletja. Med vlagatelji so Pat Smear, član rock zasedbe Foo Fighters in nekdanji kitarist losangeleških punkerjev The Germs, Brett Gurewitz iz skupine Bad Religion in založbe Epitaph, Kevin Lyman, ustanovitelj turneje Warped Tour, ki jo je pred leti zaneslo tudi v naše loge, in legendarni skater Tony Hawk.

Poklon vplivni glasbeni zvrsti

Muzej bo javnosti predstavljal zgodovino punk rocka, bo pa tudi interaktiven. FOTO: arhiv muzeja punk rocka
Muzej bo javnosti predstavljal zgodovino punk rocka, bo pa tudi interaktiven. FOTO: arhiv muzeja punk rocka

V kolektivu je Vinnie Fiorello, ki je nekdaj bobnal pri ska punk skupini Less Than Jake, pozneje pa ustanovil založbi Fueled by Ramen in Paper + Plastick. »To je ljubezenska pesem punk rocku,« je dejal o muzeju. »Javnosti želimo predstaviti strast zelo širokega spektra ljudi do te glasbene zvrsti.«

»Radi bi videli, da bi k nam prišel kdo iz Indonezije in na zidu videl plakat svoje skupine,« dodaja Fat Mike. »Veste, kako dobro bi se jim to zdelo? Želim si, da bi vsakdo iz kakega punk banda z vsega sveta lahko doživel kaj takšnega,« je sklenil vodja skupine NOFX, ki je nedavno razglasila, da bo naslednje leto, ko praznuje štiri desetletja obstoja, uradno sklenila kariero, za letošnji december pa je napovedala izid zadnjega albuma.

Predprodaja vstopnic na spletni strani muzeja www.thepunkrockmuseum.com se je že začela, pri čemer je na prodaj vrsta različnih aranžmajev – tako za tiste, ki bi radi le obiskali muzej in šli na pivo, kakor za tiste, ki bi radi postali del muzeja. S. I.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas