LADY GAGA

Epilog po dveh letih: ugrabitelju pevkinih psov 21 let zapora

James H. Jackson je med poskusom ropa ustrelil sprehajalca psov. Trije osumljenci od petih so že za zapahi.
Fotografija: Lady Gaga s svojimi štirinožnimi ljubljenčki. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Lady Gaga s svojimi štirinožnimi ljubljenčki. FOTO: osebni arhiv

Medijski odmevna ugrabitev psov pevke Lady Gaga, med katero je skoraj umrl pasji sprehajalec Ryan Fisher, bo po slabih dveh letih dobila epilog. Z dolgoletno zaporno kaznijo se je namreč sklenilo sojenje glavnemu storilcu Jamesu Howardu Jacksonu, ki je med oboroženo ugrabitvijo ustrelil nesrečnega Fisherja. Dobil je 21 let zapora. Takšen je bil dogovor s tožilstvom, ki je v zameno za priznanje krivde poskusa umora umaknilo obtožbi ropa in poskusa ugrabitve.

Čaka na izrek kazni

Spomnimo. Bilo je 24. februarja lani, ko je Fisherja med večernim sprehodom zvezdničinih treh francoskih buldogov presenetila dvojica neznancev, med spopadom je odjeknil strel. Fisher, ki je bil še nekaj trenutkov prej prepričan, da ima najboljšo službo na svetu, je z rano v prsnem košu obležal na pločniku v vse večji mlaki krvi. »Pomagajte! Ustreljen sem. Iz prsnega koša mi teče kri!« so odmevali njegovi kriki, a napadalca se zanj nista zmenila. Zgrabila sta štirinožna kosmatinca, pevkina ljubljena Kojija in Gustava (tretji pes, psička Asia, je med napadom pobegnil), skočila v avto, kjer ju je čakal pomočnik, in zdrvela s prizorišča zločina.

Fisher je napad preživel, četudi le za las in so mu morali med operacijo odstraniti delček pljučnega krila. Zvezdnica je sprožila iskalno akcijo in najditelju psov ponudila nagrado v višini 400.000 evrov, kar je spodbudilo storilce, da so pokukali iz svoje temne luknje. Pod pretvezo, da je psa našla, je na vrata Lady Gage potrkala Jennifer McBride. A je podcenjevala policijo, saj je ta dognala, da je »dobra najditeljica« v resnici sodelovala z ugrabitelji ter da je v ljubezenskem razmerju s Haroldom Whitom, članom ene tamkajšnjih tolp in očetom enega izmed osumljencev Jaylina Whita. Klobčič se je začel odvijati. V dveh mesecih je policija identificirala tri osumljence ugrabitve, ki se je skoraj končala z umorom, in dva pomočnika.

Med incidentom je bila pevka sredi snemanja filma Hiša Gucci. FOTO: Fabio Lovino
Med incidentom je bila pevka sredi snemanja filma Hiša Gucci. FOTO: Fabio Lovino

Jaylin White in Lafayette Whaley sta letos kot prva stopila pred sodnika in zaradi ropa dobila štiri oziroma šest let zapora. Zdaj je kazen dobil tudi Jackson, ki se mu je sicer skoraj uspelo izmakniti pravici. Zaradi uradniške napake so ga aprila izpustili iz pripora, a so ga avgusta spet prijeli. V ponedeljek, ko mu je sodnik izrekel kazen, je podal izjavo tudi Fisher, ki si po napadu še vedno ni povsem opomogel, ne telesno, ne duševno.

»Kar ne morem verjeti, da sta že skoraj dve leti od tedaj, ko sem na večerni sprehod peljal Asio, Kojija in Gustava ter sem se moral nenadoma boriti na vse pretege, z vsem, kar premorem, da jih ne bi odnesli. A niti moj največ ni bil dovolj. Pretepen in ustreljen sem obležal na pločniku, prepuščen smrti, Koji in Gustav pa sta izginila.« Nato se je obrnil k Jacksonu, mu dejal, da njemu in vsem drugim za prizadejano zlo sicer odpušča, a želi, da si zapomni, »da mu je povsem spremenil življenje«.

Od petih ljudi, ki so sodelovali pri ugrabitvi psov, so trije že dočakali izrek kazni. Ta teden je pred sodnika stopil še četrti, Harold White, ki podobno kot preostali ni nasprotoval obtožnici, v kateri ga bremenijo nezakonitega posedovanja orožja, a bo moral na izrek kazni počakati do naslednjega leta. Primer McBridove še ni končan. Jennifer in Harold sta se sicer vmešala po ugrabitvi, ko sta poskušala Haroldovemu sinu pomagati izogniti se policijskemu pregonu in kazni. 

Ryan Fisher si po skoraj dveh letih še vedno ni povsem opomogel. FOTO: Osebni Arhiv
Ryan Fisher si po skoraj dveh letih še vedno ni povsem opomogel. FOTO: Osebni Arhiv

Glavni storilec je dobil 21 let zapora.
Glavni storilec je dobil 21 let zapora.

Prizorišče ugrabitve, kjer je Fisher obležal v krvi. FOTO: Reuters
Prizorišče ugrabitve, kjer je Fisher obležal v krvi. FOTO: Reuters

Koji je bil nekaj dni po poskusu ugrabitve spet v pevkinem objemu.
FOTO: Osebni Arhiv
Koji je bil nekaj dni po poskusu ugrabitve spet v pevkinem objemu. FOTO: Osebni Arhiv

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas