Elizabeti II. voščili po računalniku

Britanska kraljica je praznovala 94 let. Še eno praznovanje se obeta junija.
Fotografija: Prvi se je na babico spomnil princ William z ženo Kate. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Prvi se je na babico spomnil princ William z ženo Kate. FOTO: Instagram

V torek je britanska kraljica Elizabeta II. slavila 94. rojstni dan. Čeprav je bilo praznovanje letos okrnjeno in drugačno kot sicer, so njeni najbližji našli način, kako najdlje vladajočo monarhinjo razveseliti in razvedriti. Ker je zaradi prepovedi druženja niso mogli obiskati, so se člani kraljeve družine vsak s svojega doma srečali kar prek programa za videokonference. Kraljica je bila menda strašno vesela, da ima po dolgem času na kupu večino svoje družine, četudi le na računalniškem zaslonu. Družina je namreč ena od stvari, ki kraljici pomenijo zelo veliko, in vsako leto se potrudi, da se vsaj ob njenem rojstnem dnevu, lani ji jih je prišlo voščit kar 16, ter okrog božiča vsi zberejo v kateri od njenih palač. Tokrat je fizično z njo poleg peščice zaposlenih le njen
Ena od fotografij, s katero je princ Charles mami zaželel vse najboljše. FOTO: Instagram
Ena od fotografij, s katero je princ Charles mami zaželel vse najboljše. FOTO: Instagram
mož princ Filip, s katerim karanteno preživljata v dvorcu Windsor. So ji pa otroci in vnuki z družinami voščili tudi na družabnih omrežjih, prva sta se je spomnila princ William in njegova žena Kate, ki sta ob voščilu objavila fotografijo z njihovega lanskega skupnega sprehoda po enem od parkov v prestolnici, v katerem je Kate takrat pripravila razstavo cvetja. Kar štiri fotografije sta kraljici namenila njen sin princ Charles in Camilla, ki sta ji tudi na instagramu zaželela vse najboljše.

Topovskih salv ne bo

Kraljica bo sicer imela še eno možnost za praznovanje. Britanski vladarji, ki so se rodili v hladnejših mesecih, uradno zabavo namreč pripravijo na drug datum, ko je vreme bolj ugodno in lahko pripravijo vrtno zabavo, na katero so pogosto povabljeni tudi državljani. Kralj Edvard VII. se je denimo rodil 9. novembra, a je rojstne dneve praznoval maja ali junija, in njegovemu zgledu sledi tudi Elizabeta II., ki uradno praznuje drugo soboto v juniju, ko je deležna tudi topovskih salv z več lokacij v Londonu. Tega letos prvič v 68 letih, odkar je zasedla prestol, ne bo, je že zagotovila kraljica, saj se ji tovrstno početje v teh težkih časih ne zdi primerno. Topovske salve so tradicija, ki se je na Otoku držijo ob vseh večjih dogodkih, ki zadevajo kraljevo družino, denimo rojstvih prestolonaslednikov in njihovih potomcev, visokih obletnicah vladarjev, njihovih rojstnih dneh, tudi ob Charlesovem vsako leto zadonijo topovi, ter tudi pogrebih. Elizabeta II. jih je bila deležna tudi na dan, ko so jo pred skoraj sedmimi desetletji okronali.
Takole so kraljico oboževalci pozdravili ob njenem 90. rojstnem dnevu. FOTO: Guliver/getty Images
Takole so kraljico oboževalci pozdravili ob njenem 90. rojstnem dnevu. FOTO: Guliver/getty Images
Običajno jih izstrelijo pripadniki kraljeve konjenice, najprej v znak spoštovanja iz parka Royal Park, kjer konjeniki priredijo še pravi spektakel, odvisno od priložnosti, nato sledijo salve iz utrdbe Tower of London ter parkov Hyde in Green. Čeprav gre za izkazovanje časti tistemu, ki jih je deležen, pa vsi niso navdušeni nad pokanjem iz pušk in topov. Princ Filip denimo nikdar ni skrival, da mu gre bobnenje močno na živce, in fotografi so ga že večkrat ujeli, kako si je z dlanmi pokrival ušesa in se kremžil ter s trdno zatisnjenimi očmi čakal, kdaj bo vsega skupaj konec. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije