KORONAVIRUS

Dvakrat premagal raka, pokopal ga je virus

V Nashvillu je umrl glasbenik in tekstopisec John Prine. Simptome covida-19 je začel kazati sredi marca.
Fotografija: Prinova besedila je občudoval celo Bob Dylan. FOTO: Guliver/Cover Images
Odpri galerijo
Prinova besedila je občudoval celo Bob Dylan. FOTO: Guliver/Cover Images

Pet desetletij je John Prine razveseljeval ljubitelje countryja, še posebno z izjemnimi glasbenimi besedili, ki preprosta, a vseeno globoka segajo do srca. Zdaj se je črnilo, ki mu je prineslo svetovno slavo in številne ugledne nagrade, posušilo. Zvezdnik, ki je v preteklosti dvakrat premagal celo raka, ni zmogel boja z zahrbtnim novim koronavirusom. Njegova kitara je utihnila.
Za vedno je zatisnil oči v torek. Od sveta se je poslovil v bolnišnici v Nashvillu, kamor so ga sprejeli zaradi zapletov ob okužbi s koronavirusom. Star je bil 73 let. Bolezen in smrt sta prišli nenadoma: sredi marca je začel kazati znake covida-19, že čez nekaj dni pa se mu je stanje hudo poslabšalo. Kljub njegovi zdravstveni preteklosti so bližnji verjeli, da se bo izmazal, saj se je še vedno doslej. Bil je namreč pravi borec in celo raka, s katerim se je spopadel kar dvakrat, je uspešno premagal. Po pljučnem je ostal brez dela pljuč, kar je nemara zelo poslabšalo njegove možnosti preživetja po okužbi, pa tudi lanska operacija srca in letošnja operacija kolka nista napovedovali zmage proti covidu-19.
V mladih letih s tekstopiscem Donniejem Frittsom FOTO: Facebook
V mladih letih s tekstopiscem Donniejem Frittsom FOTO: Facebook

Užaloščena družina je oboževalce o Prinovi smrti obvestila po twitterju. »To je težka novica. Ker pa je Johna imelo rado in ga podpiralo v vseh teh letih toliko ljudi, so vas želeli obvestiti. Vedite, da vas je John imel rad,« so sporočili na profilu na twitterju, namenjenemu glasbenikovim oboževalcem. Smrt velikega idola country glasbene scene je pretresla mnoge njegove stanovske kolege, ki so ga imeli za idola, med njimi mlado country zvezdnico Margo Price. »Boleče je prebirati tako slabe novice. Mojega junaka ni več, moj prijatelj je odšel. Vedno te bomo imeli radi,« je 26-letnica zagotovila v srce parajočem spletnem zapisu. Zvezdniku v spomin so objavljali sožalja tudi številni znani, med njimi Bruce Springsteen in Sheryl Crow.

Pesmi, ki se dotaknejo duše

Bil je eden najvplivnejših tekstopiscev vseh časov. V petdesetletni karieri se je proslavil z besedili o ljubezni in življenju, ki so spravljala v solze in smeh country navdušence. Njegove sposobnosti zlaganja besed za glasbo je med drugim občudoval Bob Dylan. Usode, ki jih je opeval v besedilih, so vedno segle do srca. Tako je v pesmi Hello in there prepeval o osamljenem ostarelem paru, v Sam Stonu o odvisnem vietnamskem veteranu, v pesmi Paradise pa se je poklonil rojstnemu mestu svojih staršev Kentuckyju – pesem je postala himna borcev za čisto okolje. Leta 1992 je prejel grammyja za najsodobnejši album, še en prestižni kipec za glasbene dosežke pa je v njegove roke romal 2006. Letos je zlatemu paru dodal še najbolj veličastnega grammyja za življenjsko delo.

Rodil se je v Chicagu. Njegov oče, orodjar in predsednik lokalne zveze železarjev, je Johna in njegove tri brate vzgojil v ljubezni do countryja. Družina je bila revna. Besedila je pisal že od mladih nog in dve, ki ju je napisal star 14 let, je več kot deset let pozneje uvrstil na svoj album Diamonds in the Rough. Ko je leta 1964 končal šolanje, se je najprej zaposlil kot poštar, zraven pa je ves čas pisal pesmi. Pozneje so ga vpoklicali v vojsko, moral je v Vietnam. Od tam so ga poslali v Stuttgart, kjer je nekaj časa
Takole so se mu kolegi glasbeniki letos poklonili, preden je prejel grammyja za življenjsko delo. FOTO: Facebook
Takole so se mu kolegi glasbeniki letos poklonili, preden je prejel grammyja za življenjsko delo. FOTO: Facebook
delal kot avtomehanik. Tam je napisal nekaj svojih najboljših pesmi, vključno z balado o vojaku odvisniku, v kateri prepeva: »V očkovi roki je luknja, v katero gre ves denar.« Senzacija je postal v trenutku, ko se je pojavil na odru, kar je bilo dan pred njegovim 24. rojstnim dnevom. Prvi nastop v Chicagu je odmeval v navdušenem članku enega od najvplivnejših chicaških časopisov in tedaj še poštarju prinesel takojšnjo slavo.

Poročen je bil trikrat. Prvo ženo Ann Carole je spoznal v srednji šoli, ločila pa sta se konec sedemdesetih let. Z drugo ženo, tekstopisko in basistko, se je poročil leta 1984, potem pa čez štiri leta na Irskem spoznal direktorico snemalnega studia Fiono Whelan. Poročila sta se 1996. Še pred poroko sta se jima rodila sinova Jack in Tommy, Prine pa je posvojil tudi Fioninega sina od prej. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije