KRALJEVSKA PORODNIŠKA

Dva meseca po porodu že vrši dolžnosti princese

Luksemburška princesa je maja rodila prvega otroka. Tamkajšnje porodniške trajajo do pet mesecev.
Fotografija: Stephanie je rodila maja. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Stephanie je rodila maja. FOTO: Instagram

Luksemburška princesa Stephanie komaj dva meseca po porodu že opravlja svoje dolžnosti. Z možem sta obiskala eno od dobrodelnih organizacij v mestu Diekrich, da bi se seznanila s težavami, s katerimi se je organizacija spopadala med pandemijo novega koronavirusa. Mnogi so bili začudeni, da se je princesa na delo vrnila tako kmalu po rojstvu prvega otroka, sina Charlesa, a obisk je bil kratek in kmalu se je lahko vrnila k starševskim dolžnostim. Tudi sicer kraljevi ne uživajo tako dolgih porodniških ali očetovskih dopustov kot običajni smrtniki, v Luksemburgu porodniška odsotnost denimo traja največ pet mesecev.

Rekorder Harry

Rekorder glede najkrajše odsotnosti zaradi rojstva otroka pa je vsekakor princ Harry. Ta je že tri dni po tem, ko je na svet prijokal Archie Harrison, odletel na Nizozemsko, tam se je udeležil dogodka ob začetku svojih iger Invictus. V Veliki Britaniji lahko očetje sicer izkoristijo do dva tedna plačanega očetovskega dopusta, ki pa morata zakonsko biti razdeljena v dva kosa po en teden, kljub temu se mnogi očetje odločijo podaljšati čas, ki ga preživijo doma z novorojenci.



To je storil tudi princ William, ko je v prvo in drugo postal oče, saj je želel nekoliko razbremeniti soprogo ter ji pomagati pri navajanju na novo vlogo. V obeh primerih je doma ostal pet tednov, kar so mnogi pričakovali tudi od Harryja, a je namesto njega novopečeni mami pomagala njena mama Doria Ragland, ki je posebno za to priložnost priletela iz domačega Los Angelesa in na Otoku ostala več tednov. Sicer lahko novopečene mame v Veliki Britaniji izkoristijo 52 tednov porodniške, prva dva tedna po rojstvu otroka sta zanje obvezna. Kraljica Elizabeta II., ki sicer ne velja za najbolj toplo in prisotno mamo, saj da je svoje otroke pogosto puščala v varstvo varuškam, medtem ko je sama potovala po svetu ter se udeleževala državniških obiskov, se je svojega prvega uradnega obiska udeležila štiri mesece in pol po Charlesovem rojstvu, ko je dopolnil eno leto, pa ga je zaupala varuškam, sama pa z možem, princem Filipom, odletela na Malto. Po rojstvu princese Anne je ostala z novorojenko tri mesece, preden je spet odletela na Malto. Po rojstvu mlajših sinov, princev Andrewa in Edwarda, pa je trajalo komaj dva meseca, preden se je kraljica znova zakopala v delo.



Princ William in Kate sta prvič postala oče in mama 23. julija 2013. FOTO: Stefan Wermuth/Reuters
Princ William in Kate sta prvič postala oče in mama 23. julija 2013. FOTO: Stefan Wermuth/Reuters

 

En otrok zaradi varovanja okolja

Povsem nasprotno je bilo s Kate, ki je prav po rojstvu najmlajšega, princa Louisa, doma ostala najdlje, saj naj bi se z možem, princem Williamom, dogovorila, da bo to njun zadnji otrok, in želela je čim bolj izkoristiti čas, ki ga je preživela z vsemi tremi malčki. Za to je sicer dobila znova priložnost letos ob izbruhu pandemije, ko je starejša dva šolala doma in, kot je večkrat poudarila, v tem tudi strašansko uživala. Po rojstvu Georgea se je Kate k opravljanju kraljevih obveznosti vrnila že šest tednov pozneje, štiri mesece si je vzela po rojstvu Charlotte, Louis pa jo je doma zadržal več kot pol leta. Sicer ni nobena skrivnost, da se Kate v vlogi mame izjemno dobro počuti, in govorice o tem, da naj bi si želela še četrtega otroka, kar ne potihnejo. William tej ideji sicer ni najbolj naklonjen, saj pravi, da je s tremi povsem dovolj dela, in si ne želi, da bi se njegova družina še povečala. Njegov brat princ Harry je medtem povsem zadovoljen z enim otrokom. Kot je dejal pred časom, sta se z Meghan odločila, da bo Archie ostal edinec zaradi njune želje po varovanju okolja, saj več otrok tudi bolj obremeni naš planet. Mnogi sicer še vedno dvomijo o iskrenosti te izjave, saj da je bolj verjetno, da sta se odločila, da ostaneta pri enem otroku zaradi Meghanine starosti, saj bo v začetku avgusta dopolnila 39 let.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije