Dubajski dvor: šesta žena se je rešila, hčerki še pod ključem

Dubajski šejk izgubil skrbništvo nad sinom in hčerko. Princesa Haya na sodišču dokazala, da je mož nasilen.
Fotografija:
Odpri galerijo

Princesi Hayi je uspela pomembna zmaga: po osmih mesecih bitk na britanskem visokem sodišču si je priborila skrbništvo nad otrokoma. Spomnimo, na začetku lanskega leta je pobegnila iz Dubaja in zapustila moža, šejka Mohameda bin Rašida al Maktouma, ter se s takrat sedemletnim sinom in enajstletno hčerko najprej zatekla v Nemčijo, potem pa v London.
Jordanska princesa Haya je šejkova šesta in najmlajša žena. FOTO: Reuters
Jordanska princesa Haya je šejkova šesta in najmlajša žena. FOTO: Reuters

Princesa, polsestra jordanskega kralja Abdulaha, se je za nadvse tvegano potezo odločila po tem, ko je izvedela za nasilje, ki naj bi ga mož izvajal nad starejšima hčerama, ki sta se mu rodili v drugih zakonih. Šejk, kot se je izkazalo med dolgim procesom, za katerega je trdil, da je pristranski, je svoji starejši hčerki po pobegu ugrabil in ju menda še vedno zadržuje v Dubaju: Šamša je pobegnila pri 19 letih, prav tako na Otok, a so šejkovi možje dekle odkrili v Cambridgeu, ji vbrizgali pomirjevalo in jo vrnili domov. Šejk je pri Britancih s pritiski na tamkajšnje zunanje ministrstvo med vladavino Tonyja Blaira nazadnje dosegel celo opustitev preiskave zavoljo diplomatskih odnosov, a britanska javnost zdaj zahteva kazen za nasilneža. Druga hči, Latifa, pa je pobegnila kar dvakrat.

Po prvem dogodku ji je oče za kazen odvzel prostost za kar tri leta, v drugem pobegu je odpotovala z jahto v Indijo, kjer pa prav tako ni bila varna pred očetovo vojsko, ki jo je s silo pripeljala nazaj v Dubaj. Kakšno je njuno življenje zdaj, ni jasno, a vse kaže, da sta zaklenjeni za zidovi ene od očetovih mogočnih palač; številni borci za človekove pravice vpijejo, da je treba mladi ženski osvoboditi in rešiti iz okov nasilne družbe.

Haya in 25 let starejši šejk sta se poročila leta 2004: zanj je bila šesta žena, v vseh zakonih se je rodilo skupno trideset otrok. Jordanska princesa je kmalu spoznala njegovo nasilno plat in o tej tudi javno spregovorila ter izrazila namero, da moža zapusti, povrhu pa se je zapletla v razmerje s svojim britanskim telesnim stražarjem; zbala se je tudi, da bo hčer Jalilo prisilil v mnogo prezgodnji zakon.


Šejk, dobri prijatelj Elizabete II. in britanske političe elite, jo je začel ustrahovati in ji groziti, nazadnje pa je le zbrala pogum in pobegnila. Tudi na tujem se ni mogla izogniti moževim pretnjam in javnemu blatenju, med drugim je v domačih medijih objavljal lažne zgodbe o ženi, da bi jo prikazal v kar najslabši luči. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije