NAPAD NA ZVEZDNIKA

Zvezdniku Imperija sta okrog vratu zategnila zanko

Objavljeno 08. februar 2019 21.26 | Posodobljeno 08. februar 2019 21.26 | Piše: T. P.

Napad na Jussieja Smolletta načrtovan? Pred tednom na dom dobil grozilno pismo.

Zvezdniki mu izkazujejo podporo in ostro obsojajo napad. FOTO: instagram
Že pred več kot pol stoletja, v 60. letih, je gibanje za državljanske pravice črncev v ZDA postopno začelo zmanjševati toleranco do rasne nestrpnosti. Pa vendar ta kljub vse večjemu vključevanju Afroameričanov v ameriško družbo, ki je ne nazadnje za prejšnjega predsednika izvolila temnopoltega Baracka Obamo, ni izginila ter je v zadnjih letih, tako nam govorijo vsaj časopisi in televizija, spet v porastu. Svet, ne le ZDA, namreč vse bolj prežemata strah in nestrpnost, ki se pogosto sprostita skozi nasilje, kar je zdaj boleče občutil Jussie Smollett, zvezdnik glasbene serije Imperij. Postal je žrtev brutalnega napada, ki so ga poganjali sovraštvo, rasizem in homofobija, zaradi česar je igralec s počenim rebrom, v modricah in oteklinah, pristal v bolnišnici.
Oboroženi varnostniki bodo odslej skrbeli za varnost celotne ekipe serije Imperij.
image
Serija Imperij mu je prinesla trume oboževalcev. In očitno tudi sovražnike.

Sredi noči ga je zlakotnilo. Kar je bila napaka, ki bi ga lahko stala življenje. Okoli druge jutranje ure se je od svojega doma v Chicagu, kjer si je zaradi snemanja serije ustvaril začasen dom, odpravil do bližnje prodajalne sendvičev, ko sta dva moška za njim začela vpiti homofobne in rasistične opazke. »Ali nisi ti tisti pedrski črnec iz Imperija!« sta se drla. Obraza sta si zakrila s smučarsko masko, nadenj pa sta se spravila s pestmi in nogami. Polila sta ga s še neidentificirano kemično tekočino, najverjetneje z belilom, za piko na i pa mu okoli vratu zategnila zanko. Nato sta pobegnila s prizorišča zločina.
Svoje usmerjenosti ne skriva
Jussie v seriji igra Jamala Lyona, pevca, ki ne skriva svoje homoseksualne usmerjenosti. S čimer se je zvezdnik lahko brez težav poistovetil, saj je tudi sam pred štirimi leti v televizijske kamere pogovorne oddaje Ellen priznal svojo istospolno usmerjenost. A ne, ker bi jo do tedaj skrival, temveč je s tem želel spodbuditi tudi druge, da ni nikakršne potrebe po skrivanju.

image
V pogovorni oddaji z Ellen.

Ko je do nesrečneža na pomoč prihitela policija, je Jussie še vedno ležal na tleh z zanko okoli vratu, ves krvav in v podplutbah. Čeprav bi jo morda odnesel še slabše, ko se ne bi branil. »Dobro se drži,« so povedali v bolnišnici, iz katere so ga že odpustili.
Policija še nima osumljencev, čeprav okoli 12 detektivov in uniformirancev ob pomoči FBI prečesava nadzorne kamere okoliških podjetij, prav tako pa čakajo na laboratorijske rezultate, ki bodo povedali, s kakšno tekočino sta neznanca napadla Smolletta. Vsekakor so se oblasti z vso resnostjo zakopale v preiskavo zločina, ki ga ga je napajalo sovraštvo in naj bi bil celo načrtovan. Le kak teden pred usodno ponedeljkovo nočjo je igralec namreč na dom dobil pismo: »Umrl boš, črni kreten!«
Strahopeten napad je morda rodila mržnja, a ob njem je Amerika stopila skupaj. Ostro so ga nemudoma obsodili vsi iz političnih vrst demokratov, v zrak je skočila tudi celotna srenja zabavne industrije, od Naomi Campbell, Shonde Rhimes, Fergie, Janet Jackson prek Margaret Cho in Johna Legenda do, seveda, igralčeve celotne snemalne ekipe.
Deli s prijatelji