PO DEMENCI

Znana igralka žaluje: izgubila je mamo

Objavljeno 27. maj 2019 15.41 | Posodobljeno 27. maj 2019 15.41 | Piše: T. P.

Evelyn je bila četrt stoletja tudi hčerina menedžerka. Umrla je zaradi zapletov z demenco.

Mama je za Jodie želela več kot le kariero otroške zvezdnice.
Nikoli ne bodo pozabili njenega nasmeha, ob katerem so se ji v licih pojavile udrtinice. Njenih toplih objemov. Predvsem pa njenega notranjega ognja in strasti, s katerima je okužila vse okoli sebe. »Bila je originalna, nihče ji ni bil podoben,« so zapisali Jodie Foster, njeni sestri Lucinda in Constance ter brat Bud, katerih misli na mamo Evelyn so v teh dneh sladko-grenke, saj so se v ponedeljek morali od nje posloviti. Zaradi zapletov z demenco je namreč za vselej zaprla oči, stara 90 let.
image
instagram Evelyn je bila tudi izjemno spretna menedžerka.

Evelyn ni bila le mama, temveč tudi izjemno močna in samozadostna ženska. »Bila je borka, polna ognja in ljubezni,« so njeni otroci zapisali v spomin mami, ki je svojo četverico morala sama spraviti do kruha, saj je njen zakon razpadel še pred zvezdničinim rojstvom. A ni jih spravila le do kruha, bdela je tudi nad hčerino igralsko kariero vse do leta 1992, dokler ni imela Jodie v žepu že dveh oskarjev, prvega iz leta 1989 za film Obtožena in drugega za hit Ko jagenjčki obmolknejo tri leta pozneje. Ob čemer se Evelyn ni pretirano menila za kritične poglede okolice, ki jih je bila denimo deležna tedaj, ko je Jodie, za katero si ni želela le kariere otroške igralke, spodbudila, da je pri 14 letih sprejela vlogo najstniške prostitutke v filmu Taksist pod režijsko taktirko Martina Scorseseja. Briljantna poteza, kot se je izkazalo pozneje, saj je film izstrelil Jodie med resne igralke in ji prinesel prvo oskarjevsko nominacijo.
Jodiejino kariero je vodila in usmerjala od zvezdničinega 3. leta pa do drugega oskarja 26 let pozneje.

A ne nazadnje je Evelyn dobro vedela, kako se stvarem streže in kako te v Hollywoodu vrtijo, saj je prej delala kot publicistka za producenta Arthurja Jacobsa, ta je med svoje varovance prišteval zvezde, kot so Grace Kelly, Gregory Peck, James Stewart in Marilyn Monroe. Jodie te dni tiho žaluje za ljubljeno mamo in tudi poslovili se bodo od nje v ožjem družinskem krogu. Kogar mika, da kupi cvetje, pa mu pokojničini otroci predlagajo, naj namesto šopkov in vencev raje pogleda v nebo, razpre roke in zašepeče Evelynino ime. »V naših srcih bo vedno živela.«
Deli s prijatelji