ŠPORTNI ZVEZDNIKI

Znameniti bejzbolski kij za milijon

Legendarni as Babe Ruth je igral kar 22 sezon in postavil številne mejnike. Sin nekdanjega newyorškega župana je dragocenost prodal, ker se je bal ropa.
Fotografija:
Odpri galerijo

Ko katera od dražbenih hiš, ki tržijo spominke športnih zvezdnikov, premožni javnosti ponudi rekvizit, ki ga je nekoč v rokah držal Babe Ruth, zbiratelji ponorijo. Zato ne preseneča, da je kij, s katerim je legendarni igralec bejzbola leta 1929 dosegel okrogli 500. home run v svoji bogati karieri, zaslužil kar dober milijon dolarjev.

Kdo je srečni kupec, ni znano, dragoceni spomin pa je prodal Terry Rice, sin nekdanjega newyorškega župana Jima Ricea, s katerim se je Ruth pogosto družil in mu po zgodovinski tekmi tudi podaril podpisani ikonični rekvizit. Rice je kij po smrti zapustil sinu, ta pa ga je skrbno hranil desetletja, a zadnje čase ga je skrbelo, da ga bo zaradi zaklada, ki je bil sicer skrbno spravljen v kleti, kdo napadel ali mu vlomil v hišo. »Nekoč sem se še rad pohvalil, da sem podedoval kij Baba Rutha, zadnje čase pa sem raje molčal v strahu, da bi ga kdo ukradel. S partnerico nisva več mirno spala, nenehno sva preverjala, ali je kij še vedno na svojem mestu. Po toliko letih sem sklenil, da je čas, da delček športne zgodovine predam naprej,« je svojo odločitev pojasnil Terry, ki je z izkupičkom več kot zadovoljen.

...
...
Predmeti znamenitega bejzbolskega igralca so vedno izjemno cenjeni, pojasnjujejo pri dražbeni hiši SCP, ki jih visok znesek ne preseneča. Zanimivo, Babe Ruth v svoji karieri nikoli ni zaslužil več kot nekaj deset tisočakov na sezono, spominki, povezani z njegovo kariero, pa se vrednotijo v milijonih, ugotavljajo poznavalci. V karieri, ki je trajala dolgih 22 sezon (upokojil se je 1935.), je dosegel 714 home runov, prvega 1915., in sicer za ekipo Boston Red Sox. Pozneje, 1920., je prestopil v klub New York Yankees in v naslednjih letih postavil številne rekorde. Med drugim je postal prvi igralec, ki mu je uspelo doseči 30, 40, 50 in 60 home runov v eni sezoni. Leta 2004 so za neverjetnih 1,3 milijona dolarjev (1,1 milijona evrov) prodali Ruthov kij, s katerim je dosegel prvi home run na novem Yankee Stadiumu, bilo je leta 1923.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije