DENAR

Zapravljala denar slavne pisateljice

Objavljeno 09. november 2018 12.25 | Posodobljeno 09. november 2018 12.29 | Piše: T. P.
Amanda je s poslovno bančno kartico kupovala stvari zase. J. K. Rowling je osebno pomočnico že odpustila, čaka jo tožba.
Z mamo Harryja Potterja ni dobro češenj zobati. FOTO: Guliver/cover images
Bujna domišljija J. K. Rowling, v kateri se je rodil prikupen deček Harry Potter z neslutenimi magičnimi sposobnostmi, s katerimi se bojuje proti zlu, je prej običajno mamo samohranilko, ki je dobro poznala življenje v pomanjkanju, povzdignila v pisateljsko megazvezdnico. Serija zgodb o mladem čarovniku, prodana v več kot 500 milijonih izvodov ter s tem najboljše prodajana knjižna serija v zgodovini, pa je iz Rowlingove naredila tudi multimilijonarko, s premoženjem, ocenjenim na skoraj 750 milijonov evrov.
image
guliver/cover images Z mamo Harryja Potterja ni dobro češenj zobati. FOTO: Guliver/cover images

Zatorej nekaj tisočakov, ki so zanjo kot kapljica v morje, ne bi pogrešila. Tako je verjetno razmišljala pisateljičina nekdanja osebna asistentka Amanda Donaldson, ki naj bi službeno bančno kartico občasno izkoristila tudi za zadovoljevanje lastnih želja in potreb. S čimer naj bi nekdanjo delodajalko opetnajstila za 27 tisočakov, ki jih Rowlingova zdaj terja nazaj.
Dobra tri leta, med februarjem 2014 in lanskim aprilom, je bila Amanda tista, ki je skrbela za pisateljičine s poslom povezane opravke, od kupovanja poslovnih daril do urejanja poslovnih večerij, zaradi česar ji je slavna delodajalka priskrbela službeno bančno kartico in jo pooblastila za dostopanje do sefa s tujimi valutami.
image
Le kdo ne pozna prikupnega Harryja in njegovih prijateljev?

Enkrat na mesec pa je Amanda vse bančne izpiske, račune in potrdila predala računovodji. Vse do februarja lani, ko je zvezdničin mož Neil opazil neskladja v poslovnih knjigah, nadaljnji pregled pa je razkril, da naj bi Amanda z bančno kartico Rowlingove kupovala zase kozmetiko, dišeče sveče, čevlje, za skoraj tisočaka in pol tudi dve mački. Na skrivaj naj bi zase nekaj vzela iz sefa, natančneje za osem tisoč evrov v tujih valutah.
image
Amando čaka sodni boj s slavno pisateljico.

Izkoristila je dejstvo, da je, to je bila ena njenih nalog, bdela nad spominki, povezanimi s Harryjem Potterjem, ki so med oboževalci serije šli za med. V svoj žep naj bi Amanda pospravila motorizirano igračo vlaka Hogwarts Express, Harryjev čarovniški komplet (ki, med drugim, vsebuje ploščke vseh filmov, natančen zemljevid akademije Bradavičarke z okolico in replike nekaterih čarovniških predmetov), repliko Knjige pošasti ter nekaj drobnarij, robo, skupaj vredno 3500 evrov.
image
guliver/cover images Prvi naj bi neskladja v poslovnih knjigah opazil pisateljičin mož Neil. FOTO: Guliver/cover images

Pregledu poslovnih knjig je sledil menda precej buren sestanek med Donaldsonovo in računovodjem. Prvi ukrep – ukinjena poslovna kartica. Drugi – prekinitev delovne pogodbe. Tretji in poslednji – tožba. »Lahko potrdim, da se je J. K. Rowling odločila poravnati račune z nekdanjo osebno pomočnico po sodni poti. Še prej jo je zaradi izdaje zaupanja in kršenja pogodbe in neprimernega vedenja odpustila,« je povedal pisateljičin odvetnik in dodal, da več za zdaj ne more razkriti, saj je tožba še v teku.
27
tisoč evrov je Amanda porabila zase.


Prvo zaslišanje naj bi bilo razpisano za začetek decembra.
Amanda je obtožbe kraje, s katerimi jo je klofnila zvezdnica, zavrnila in dodala, da »Rowlingova zaradi nje ni imela nikakršne finančne izgube in da nikakor ni upravičena do odškodnine«. 
Deli s prijatelji