MODRA KRI

Začela se je sezona kraljevskih zabav

Kraljica Elizabeta II. je sprejela tiste, ki so v družbi vtisnili pečat. Tradicija vrtnih zabav v Buckinghamski palači sega v 19. stoletje.
Fotografija: Vrtne zabave se je udeležilo nekaj tisoč ljudi. FOTOGRAFIJE: REUTERS
Odpri galerijo
Vrtne zabave se je udeležilo nekaj tisoč ljudi. FOTOGRAFIJE: REUTERS

V Veliki Britaniji se je tudi uradno začela sezona zabav, na katerih vse do jeseni ne bo manjkalo britanske smetane in tistih, ki bi si želeli postati del nje. Že prejšnji teden je vrtno zabavo priredil princ Charles, sledila je razstava cvetja v Chelseaju, na kateri je s svojo stvaritvijo sodelovala tudi vojvodinja Cambriška, vrhunec pomladi pa je vsekakor vrtna zabava pred Buckinghamsko palačo, ki jo vsako leto pripravi kraljica Elizabeta II. Nanjo niso povabljeni zgolj člani kraljeve družine in drugi plemiči, temveč je v prvi vrsti namenjena ljudem, ki so tako ali drugače vtisnili svoj pečat v družbi. Tovrstne zabave je v šestdesetih letih 19. stoletja začela prirejati kraljica Viktorija, njenemu zgledu pa so sledile vse naslednice.

Letošnjega piknika se je sicer udeležilo nekoliko manj kraljevih, manjkali so denimo prestolonaslednik Charles in njegova žena Camilla, ki se mudita na uradnem obisku na Irskem, pa tudi princ Harry in Meghan, ki imata doma komaj dva tedna starega
Kraljica je povabila Britance, ki so družbi vtisnili pečat, in se z njimi tudi rokovala.
Kraljica je povabila Britance, ki so družbi vtisnili pečat, in se z njimi tudi rokovala.
otroka, na spregled ni bilo niti kraljičine hčere princese Anne. Sta pa na zabavo prišla princ William z ženo Kate, ki je znova očarala z izbiro oprave v nežno rožnatem odtenku. Pridružili so se jima še najmlajši kraljičin sin princ Edward, grof Wesseški, z ženo Sophie, pa princ Edward, vojvoda Kentski, in princ Andrew, vojvoda Yorški. Med povabljenci iz vrst običajnih državljanov so se med drugim znašli osnovnošolska učiteljica, učiteljica indijskega klasičnega plesa in člani helikopterske nujne pomoči. Kraljica je sicer na zabavo povabila nekaj tisoč ljudi, postregli so jim približno 27.000 skodelic čaja, 20.000 sendvičev in prav toliko kosov peciva.


Poleti bo kraljica pripravila še dve vrtni zabavi. Britanci se jih vsako leto izjemno veselijo in upajo, da bodo med srečneži, ki bodo prejeli vabilo, saj imajo na tovrstnih zabavah možnost poklepetati s kraljevimi.
Kate in William sta klepetala z običajnimi smrtniki.
Kate in William sta klepetala z običajnimi smrtniki.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije