Vpisala se je na vojaško akademijo

Belgijska princesa Elisabeth bo na daljavo končala študij v Walesu. Odhaja na vojaško akademijo, ki jo je obiskoval tudi njen oče.
Fotografija: Princesa Elisabeth bo mednarodno šolo končala na daljavo. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Princesa Elisabeth bo mednarodno šolo končala na daljavo. FOTO: Instagram

Najstarejša hči belgijskega kralja Philippeja, ki ga bo nekoč tudi nasledila na prestolu, princesa Elisabeth, se jeseni odpravlja na vojaško akademijo. Zadnjih 18 mesecev je obiskovala mednarodno šolo v Walesu, ta mesec jo do konca čaka le še en izpit. Od marca je zaradi pandemije doma in šolske obveznosti opravlja na daljavo, s čimer pa menda bistra in marljiva mladenka nima težav, zato so njeni starši prepričani, da bo končni izpit opravila z odliko.
Novembra lani je dopolnila 18 let in ob tej priložnosti ji je oče podelil križec Leopoldovega reda. FOTO: Guliver/getty Images
Novembra lani je dopolnila 18 let in ob tej priložnosti ji je oče podelil križec Leopoldovega reda. FOTO: Guliver/getty Images

Vojaška akademija, ki je naslednji korak pri njeni izobrazbi, pa je v rodni Belgiji, ustanovo je obiskoval tudi njen oče. Elisabeth se ne bo učila vojskovanja, ampak se bo posvetila socialnim in drugim študijam. V kraljevinah je običaj, da prestolonasledniki in drugi člani obiskujejo vojaške akademije, saj morajo dobro poznati ne le politično ureditev svoje države in njene zakone, temveč tudi vojaško zgodovino, sestavo in delovanje vojske. Britanski princ William je denimo po končani vojaki akademiji delal kot pilot reševalnega helikopterja, njegov brat princ Harry pa je skoraj tri leta kot vojak preživel v Afganistanu.


Princesa Elisabeth ne bo oblekla vojaške uniforme, se bo pa v zgodovino zapisala kot prva belgijska kraljica, ki bo pravico do prestola dobila z rojstvom. Doslej so Belgiji vladali zgolj moški. Tudi v ustavi iz leta 1830 je pisalo, da lahko Belgiji vladajo zgolj moški potomci Leopolda I., a so leta 1991 ta člen spremenili. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije