KRALJEVI DVOR

Vojvodinja bi skoraj padla

Sarah Ferguson je pred kraljico preveč prikleknila. Mojstrica v poklonih je vojvodinja Cambriška.
Fotografija: Vojvodinja ni mojstrica stroge kraljeve etikete.
Odpri galerijo
Vojvodinja ni mojstrica stroge kraljeve etikete.

Uporniška Sarah Ferguson se ni nikoli pretirano menila za kraljevo etiketo, zato ni nič čudnega, da ji tovrstne formalnosti delajo težave. Nedavno je zbudila pozornost, ko je poskušala pozdraviti angleško kraljico, tako kot veleva etiketa, s priklekom. A medtem ko se večina priklekovalk v kolenih le rahlo pripogne, se je vojvodinja Yorška na nedavnem srečanju z bivšo taščo na kraljevih konjskih dirkah med priklekom z nogami skoraj dotaknila tal.

Prizor je bil precej nenavaden, saj se je zdelo, da se 58-letnici sploh ne bi uspelo postaviti nazaj na noge, če je za roko ne bi držala hči, princesa Beatrice. V nasprotju z bivšo ženo princa Andrewa pa je z brezhibnim priklekom ob srečanju s princem Williamom v teh dneh zablestela britanska premierka Teresa May. Sarahina nerodnost pa je med Britanci sprožila debato o tem, ali je priklekovanje, ki se je uveljavilo še v srednjem veku, v današnjih časih sploh še potrebno, in če je, na kakšen način ga moramo izvesti, da ne bomo videti smešno.


»Priklek mora biti diskreten, hiter gib, ne pa baletni plije ali pretirano grandiozen, da med njim pometamo tla,« je razložil strokovnjak za kraljevo etiketo Adam Partridge. »Z začetnega položaja je treba prenesti težo na eno nogo (običajno na levo). Prste druge noge položite za drugo nogo in malce proč od gležnja noge, na kateri stojite. Pokrčite koleno, telo držite pokonci, roke naj sproščeno visijo ob strani. Nobene potrebe ni, da držite krilo oziroma obleko,« svetuje. »Glede tega, kako globoko se morate prikloniti, ni nobenega pravila, vendar pa je vojvodinja s priklekom na Ascotu vseeno nekoliko pretiravala,« je dodal.

Za mojstrice ravno prav globokih priklekov veljajo Margaret Tatcher, Angelina Jolie in Joan Collins, pri čemer je priklek slednje nekoliko drznejši, a ji poznavalci etikete tega ne zamerijo, saj je v skladu z njenim značajem. Naravnost popolne prikleke izvaja vojvodinja Kate, kar za bodočo kraljico kajpada ni nič nenavadnega.

Najpopolnejši priklek na dvoru zna narediti Kate Middleton.
Najpopolnejši priklek na dvoru zna narediti Kate Middleton.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije