ŠOK

V oskarjevsko tekmo s petimi nominacijam, a obtožen, da je spolno zlorabljal mlade fante

Štirje moški trdijo, da jih je režiser zlorabil, ko so bili stari med 13 in 18 leti. Prve obtožbe segajo v leto 2014.
Fotografija: Film Bohemian Rhapsody je v oskarjevsko dirko stopil s petimi nominacijami.
Odpri galerijo
Film Bohemian Rhapsody je v oskarjevsko dirko stopil s petimi nominacijami.

Pred enim tednom so objavili imena najboljših med najboljšimi, ki se bodo že čez slab mesec potegovali za najodličnejše filmske lovorike. Akademija je namreč oznanila oskarjevske kandidate, med njimi Bryana Singerja, ki se je podpisal pod uspešnico Bohemian Rhapsody, ki v oskarjevsko tekmo stopa s kar petimi nominacijami.
Bryan Singer naj bi bil premeteni spolni plenilec. Foto: instagram
Bryan Singer naj bi bil premeteni spolni plenilec. Foto: instagram

A še preden je Singer lahko dobro dojel, da se bo njegov film potegoval tudi za najbolj čislan kipec za najboljši film, je prejel boleč udarec, v razgaljajočem članku le dan po razglasitvi so ga kar štirje mladi moški obtožili spolne zlorabe. Zgodilo naj bi se pred leti, ko so bili še mladoletni, eden med njimi tedaj star komaj 13.

Ni prvič, da se je režiser znašel v vrtincu obtožb spolne zlorabe. Leta 2014 ga je posilstva konec 90. let obtožil igralec Michael Egan, a je bila tožba zaradi nedoslednosti opuščena, podobno je bilo z obtožbami nekega drugega moškega v tistem letu. Predlani ga je na sodišče zvlekel še Cesar Sanchez-Guzman, a njegova tožba zdaj zaradi birokratskih zapletov stoji. Guzman se je kljub temu znašel v trenutno odmevni zgodbi o Singerju kot brezvestnem spolnem plenilcu, čeprav le kot pika na i štirim novim zgodbam o režiserjevih temačnih nagnjenih.

Štirje so povedali svojo zgodbo, a le eden z rojstnim imenom. Pisalo se je leto 1997, ko se je za Victorja Valdovinosa vse spremenilo. Režiser je tedaj na njegovi šoli snemal film, ko je v toaletnih prostorih prvič videl takrat komaj trinajstletnega Victorja in mu ponudil vlogo statista, a to se je kmalu izkazalo za pretvezo. Že dan pozneje se je moral fant sleči, si intimne predele prekriti z brisačo in na nadaljnja navodila sam čakati v sobi.
Režiser je obtožbe zavrnil kot homofobno kampanjo blatenja. Foto: guliver/cover images
Režiser je obtožbe zavrnil kot homofobno kampanjo blatenja. Foto: guliver/cover images

»Le sedel sem tam, brez oblačil, v brisači. Vsake toliko časa je ves nasmejan prišel Bryan.« Večkrat v enem dnevu, »vselej me je gladil po prsnem košu. Dokler me ni med enim svojih prihodov zagrabil za ud in me začel ročno zadovoljevati. Z drugo roko je gladil svojo moškost,« je boleče spomine razkril Victor in dodal, da mu je filmar med neželenim dotikanjem govoril, kako je lep, kako si ga želi in da bo poskrbel zanj. »Bil sem kot okamenel, izustiti nisem mogel niti besedice.«
Film Bohemian Rhapsody je v oskarjevsko dirko stopil s petimi nominacijami.
Film Bohemian Rhapsody je v oskarjevsko dirko stopil s petimi nominacijami.

Če jih je Victor štel le 13, ko je v Singerju vzbudil skomine, je imel drugi fant – predstavlja se le z imenom Andy – tedaj dve leti več. Režiserja je spoznal pri svojih 15 letih na eni izmed razvpitih zabav Marca Collins-Rectorja. »Vedel je, koliko sem star. Šla sva v sobo v gornjem nadstropju, spominjam se le, kako glasno je stokal. Lahko sem mislil le na to, da naju bodo preostali v spodnjem nadstropju slišali, zato sem mu, da bi malce utišal stoke, usta prekril ali z roko ali z usti.« In očitno so bile prav zabave Collins-Rectorja tiste, ki jih je Singer izrabljal kot lovišče na mlade fante in kjer je srečal tudi naslednjo tarčo.
Tožba Cesarja Sanchez-Guzmana proti zvezdniku je trenutno v mirovanju.
Tožba Cesarja Sanchez-Guzmana proti zvezdniku je trenutno v mirovanju.

Marc je z mlajšim ljubimcem ustanovil podjetje DEN, usmerjeno v produkcijo televizijskih šovov in filmov, namenjenih homoseksualnim mladcem med 14. in 24. letom. Eden izmed vlagateljev v podjetje je bil tudi Singer in zatorej redni gost na Marcovih zabavah, na katerih se je pri 17 letih, tik po koncu srednje šole, znašel moški, v članku naveden kot Eric. »Podajali so si me kot igračko. In na eni teh zabav sem spoznal Bryana. Povedal mi je, da je star 31 let, jaz sem mu povedal svojo starost. In že tisto noč sva seksala,« dobivala pa sta se še nekaj let, dokler režiser za fanta ni izgubil zanimanja.
Če so obtožbe resnične, tako Singerja kot Spaceyja mikajo mladi fanti. Foto: instagram
Če so obtožbe resnične, tako Singerja kot Spaceyja mikajo mladi fanti. Foto: instagram

»Desetletje sem hodil na terapijo, poskušal ugotoviti, ali je to, kar se mi je zgodilo, slabo. In če je bilo slabo, je bila krivda moja?« A če se je Eric ubadal s precej mešanimi občutji, je četrti, poznan kot Ben, videl le črno plat. »Star sem bil 17 ali 18 let, ko sva imela oralni spolni odnos,« je dejal in Singerja označil za moškega, ki ti »brez privoljenja v hlače potisne roko. Je plenilec, ki te naliva z alkoholom in omami z drogami, da nato z njim spiš.«

Singer je vse obtožbe zavrnil kot homofobno kampanjo blatenja, časovno tempirano tako, da v luči njegovega uspeha pritegne čim večjo pozornost, njegov odvetnik pa je izpostavil, da filmar še nikoli ni bil aretiran ter nima nikakršnih nagnjen do mladoletnih fantov. In če je Hollywood lani zaradi podobnih obtožb – denimo proti Harveyju Weinsteinu in Kevinu Spaceyju – skočil v zrak, je te dni sumljivo tiho.


Vsi, ki so s Singerjem sodelovali pri snemanju biografije o Freddyju Mercuryju, namreč trdijo, da niso vedeli za obtožbe. In niti zdaj, ko je vse začelo vreti na plan in glasno odmevati, to ni ustavilo njegove kariere, načrtuje namreč že naslednji projekt, adaptacijo stripa Red Sonja, s čimer naj bi se mu račun odebelil za 10 milijonov ameriških zelencev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije