KRALJEVE

Upokojenec zahteva kraljičin DNK

François Graftieaux je prepričan, da je njegov oče sin nekdanjega valižanskega princa Edward VIII. naj bi namreč imel pred poroko z Wallis Simpson afero z njegovo babico.
Fotografija: Z leve: François, njegov oče in princ Edward VIII.
Odpri galerijo
Z leve: François, njegov oče in princ Edward VIII.

François Graftieaux, 73-letni Britanec, je prepričan, da so njegovo družino oropali pravice do prestola. Njegov oče Pierre-Edouard naj bi bil namreč sin nekdanjega valižanskega princa Edwarda VIII., ki da je imel, preden je spoznal svojo ženo Wallis Simpson, afero s Françoisovo babico. Prepričan je, da bi morali biti člani njegove družine med letom 1916, ko se je rodil Pierre-Edouard, in 1936, ko se je Edward VIII. odrekel prestolu, da bi se lahko poročil z ameriško igralko, med kandidati za britanski prestol.

Upokojeni Britanec, ki je res podoben Edwardu VIII., še bolj pa mu je bil podoben njegov oče, zdaj zahteva gensko analizo (DNK) britanske kraljice Elizabete II., da bi dokazal, da je resnično v sorodu z Windsorji, čeprav on od tega, glede na to, da se je Edward VIII. prestolu odrekel, s tem pa so pravico do njega izgubili tudi njegovi potomci, ne bi imel nič.

Edward se je zaradi ljubezni do ločene Američanke Wallis Simpson odrekel prestolu. Na fotografiji par z nekdanjim ameriškim predsednikom Richardom Nixonom. FOTO: Wikimedia Commons
Edward se je zaradi ljubezni do ločene Američanke Wallis Simpson odrekel prestolu. Na fotografiji par z nekdanjim ameriškim predsednikom Richardom Nixonom. FOTO: Wikimedia Commons

»Sem zadnji član družine Graftieaux in storil bom vse, kar je v moji moči, da zaščitim našo zapuščino ter razkrijem enega največjih kraljevskih seks škandalov moderne dobe,« je dejal 73-letnik, ki je Buckinghamsko palačo za kraljičin DNK prosil že tretjič. In počasi ima zavrnitev dovolj. Če ga bodo zavrnili tudi tokrat, obljublja tožbo. »Od palače ne zahtevam denarja, naziva ali moči. Rad bi le, da mi pomagajo razjasniti okoliščine očetovega rojstva, kdo je pravzaprav njegov oče. Če se izkaže, da je bil to res Edward VIII., pa želim, da se tudi mojo družino prepozna kot pomemben del britanske zgodovine,« pravi Graftieaux. Po britanskem zakonu nihče ne more tožiti katerega od članov kraljeve družine, lahko pa 73-letnik sproži preiskavo in postopek poti Buckinghamski palači, kar tudi namerava, pri čemer se lahko sklicuje na akt o človekovih pavicah. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije