Umrl je hladnokrvni morilec iz Brazgotinca

Geno Silva je izgubil boj z demenco. Manjše vloge je imel v Jurskem parku, Amistadu in Miami Viceu.
Fotografija: Igral je tudi v priljubljenih serijah, kot je MacGyver.
Odpri galerijo
Igral je tudi v priljubljenih serijah, kot je MacGyver.

Ni treba veliko besed, da nekaj sporočiš. Pravzaprav si lahko molčeč kot grob, pa vendar pošteno spremeniš svet in zasučeš kolesje usode v drugo smer. Ko se je namreč Geno Silva pod režijsko taktirko Briana de Palme v danes kultnem filmu Brazgotinec prelevil v plačanega morilca, poznanega le z vzdevkom The Skull (Lobanja), ni izustil niti ene besedice, a se mu je vseeno uspelo zavihteti na sedmo mesto lestvice najboljših filmskih pomagačev z druge strani zakona v zgodovini sedme umetnosti. In po tej sicer nemi vlogi si ga bomo verjetno za vselej zapomnili, tudi prihodnje generacije, čeprav je zdaj za vedno zatisnil oči. Star 72 let, zaradi zapletov, povezanih z eno izmed oblik demence.

Mojster pripovedovanja

Igralec mehiškega rodu je svojo pot v svet igre začel pred slabega pol stoletja, tedaj star 26 let, in vse od začetka slalomiral med velikim platnom in malimi zasloni. In čeprav je imel v žepu več kot 60 različnih vlog, je bila tista, zaradi katere se je prebil v zakladnico sedme umetnosti, vloga plačanca v kultni gangsterski drami Brazgotinec. V tej mafijski klasiki ga najame bolivijski drogeraški lord Alejandro Sosa, da odstrani njegovega (nekdanjega) sodelavca Tonyja Montano, mafijskega kralja Miamija. Kar mu brez besed in z enim natančno odmerjenim strelom v hrbet tudi uspe, s svojo ledeno hladno pojavo morilca za denar pa si je Silva pridobil kupe oboževalcev. Čeprav Brazgotinec ni edina filmska uspešnica, na kateri je pustil svoj pečat. Gledali smo ga namreč tudi v trilerju Tequila Sunrise z Michelle Pffeifer, Melom Gibsonom in Kurtom Russllom v glavnih vlogah. Nadalje v mojstrovinah Stevena Spielberga Jurski park in Amistad, v misteriozonem trilerju Davida Lyncha Mulholland Drive in odlični drami Besno maščevanje. Zaigral je tudi v nekaterih najbolj priljubljenih serijah, kot so Miami Vice, Star Trek: Enterprise, Alias in MacGyver.
Večkrat je sodeloval z režiserjem Stevenom Spielbergom, tudi v njegovem Jurskem parku.
Večkrat je sodeloval z režiserjem Stevenom Spielbergom, tudi v njegovem Jurskem parku.

Pred filmskimi kamerami je bil morda prej redko- kot gostobeseden, a v zasebnosti naj bi bil mojster pripovedovanja, čigar zgodbe je bilo dolge ure užitek poslušati. »Nadvse rad sem prihajal k njemu na obisk, tudi nenajavljen. Vselej me je sprejel odprtih rok. Ena mojih najljubših reči je bila, da sem ga spraševal o stotinah fotografij, ki so mu visele doma, saj so ga spodbudile k nadvse živemu in zabavnemu pripovedovanju zgodb iz njegovega življenja. Bil je rojen pripovedovalec. Njegove zgodbe sem oboževal,« se ljubega prijatelja spominja igralec John Ortiz, ki je 1994. s pokojnima Silvo in Philipom Seymourjem Hoffmanom zaigral v gledališki igri Beneški trgovec.

Igralec je za sabo pustil ženo Pamelo, hčer Lucio in vnukinji Evo ter Levon. Njegova družina je prosila, naj vsi, ki so se pokojniku mislili pokloniti s cvetjem, venci ali svečami, v njegovem imenu raje darujejo zvezi za frontotemporalno demenco, ki je bila za Gena usodna. 
Z Vin Dieslom je zaigral v Besnem maščevanju.
Z Vin Dieslom je zaigral v Besnem maščevanju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije