Umrl je avtor enega najbolj prodajanih stripov na svetu

Pred leti je ustvaril Asterixa.
Fotografija: Albert Uderzo. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Albert Uderzo. FOTO: Reuters

V 93. letu starosti je danes umrl francoski ilustrator in avtor stripov Albert Uderzo, ki je s prijateljem Renejem Goscinnyjem ustvaril Asterixa, enega najbolje prodajanih stripov na svetu. Umrl je med spanjem na svojem domu v kraju Neuilly zaradi srčnega infarkta, ki ni bil povezan s koronavirusom. »Že nekaj tednov je bil zelo izčrpan in utrujen,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal njegov zet Bernard de Choisy. Novico o njegovi smrti so potrdili tudi predsednik Inštituta Reneja Goscinnyja Aymar du Chatenet in ljudje iz založniške hiše Dargaud.

Od nastanka prvega stripa pred skoraj 60 leti so pustolovščine brkatega bojevnika Asterixa, ki se bori z Rimljani v Galiji, prodali v 380-milijonski nakladi v 111 jezikih. Obenem je lik Asterixa postal simbol moderne Francije in dobro blago na trgu. Uporabljali so ga v filmih, risankah, zabaviščnih parkih, igračah in videoigrah.

Uderzo je skupaj s prijateljem Goscinnyjem, ki je umrl let 1977, ustvaril svetovno znani lik. Po upokojitvi so zadnje stripe s pustolovščinami Asterixa in njegovega prijatelja Obelixa ustvarili drugi umetniki, ki so ostali zvesti njegovemu slogu in umetniškemu izrazu.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije