Tudi kraljeve bo udarilo po žepu

Zaradi finančne krize, posledice koronavirusa, bo britanska kraljeva družina ob 20 milijonov evrov. V težavah tudi princ Andrew in Sarah Ferguson, ki nista plačala obroka za kočo v švicarskih Alpah.
Fotografija: Za kraljico in njenega moža v izolaciji skrbi veliko manj zaposlenih kot sicer. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Za kraljico in njenega moža v izolaciji skrbi veliko manj zaposlenih kot sicer. FOTO: Guliver/getty Images

Finančna kriza, ki jo je s seboj prinesel novi koronavirus, ne bo prizanesla niti kraljevim. Britanski kraljevi družini denimo grozi, da bo izgubila kar 20 milijonov evrov, velik del zaradi okrnjenega turizma. Samo lani se je v kraljevo blagajno iz tega naslova nateklo skoraj 80 milijonov evrov, predvsem iz obiskov Buckighamske palače, v katero vsako leto zaide na milijone turistov, letošnje poletje pa bo ostala zaprta. Zaposlenim tako grozi zamrznitev plač, mnogi so bili med krizo tudi na čakanju, saj kraljica in drugi člani družine, ki so vse od sredine marca v samoizolaciji, ne potrebujejo toliko zaposlenih, njihovo število so zmanjšali tudi iz varnostnih razlogov.


»Finančne posledice ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa bo občutila vsa država in kraljeva družina ni nobena izjema. Tedne in mesece, če ne celo leta bo trajalo, da se vzpostavi normalno stanje. A kako hudo bo, trenutno ne moremo govoriti, saj nimamo realne slike, ukrepi še trajajo in treba bo počakati, da situacija postane jasnejša,« je dejal tiskovni predstavnik Buckinghamske palače.

Sarah Ferguson in njen bivši mož princ Andrew sta v Verbier zahajala že, ko sta bila še poročena. FOTO: REUTERS
Sarah Ferguson in njen bivši mož princ Andrew sta v Verbier zahajala že, ko sta bila še poročena. FOTO: REUTERS

Nad britansko kraljevo družino pa se je zgrnil še en finančni oblak. Izkazalo se je namreč, da princ Andrew in njegova bivša žena Sarah Ferguson dolgujeta skoraj osem milijonov evrov. Leta 2014 sta namreč v mondenem smučarskem središču Verbier kupila razkošno kočo, vredno 21 milijonov evrov. Do decembra lani bi morala plačati obrok v višini šest milijonov, česar pa nista storila in z obrestmi njun dolg zdaj znaša že 7,7 milijona. Prejšnji lastniki koče so zoper njiju vložili tožbo, kar je prinčev tiskovni predstavnik tudi potrdil, podrobnosti pa ni mogel komentirati, češ da sta stranki podpisali pogodbo o nerazkritju informacij.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije