MODRA KRI

Trojna princesa ni dočakala 90 let

Objavljeno 16. februar 2019 15.40 | Posodobljeno 16. februar 2019 15.47 | Piše: B. K. P.
Ključne besede: Princesa Alix

Alix je bila teta velikega vojvode Henrija Luksemburškega. Pokopali jo bodo na posesti družinskega gradu Beloeil.

Princesa Alix na svoj poročni dan
Danes bi moral biti za velikega vojvodo Henrija Luksemburškega vesel dan, saj z ženo Mario Tereso Mestre y Batisto praznujeta 38. obletnico poroke, a luksemburški dvor je zavit v črnino. V starosti 89 let je namreč umrla Henrijeva teta, princesa Alix.
image
Princesa Alix na svoj poročni dan

Princesa je postala že ob rojstvu, saj je bila njena mama velika vojvodinja Charlotte Luksemburška, njen oče pa Felix Bourbon-Parma. Alix je bila kar trojna princesa: nosila je nazive luksemburška princesa, princesa Nassauska ter princesa Bourbon-Parma. Leta 1950 se je poročila z Antoinom, 13. princem Ligneskim, v zakonu pa se jima je rodilo kar sedem otrok. Princ Antoine je umrl leta 2005, Alix, ki je vse svoje življenje preživela daleč stran od javnosti, saj je najbolj uživala v vlogi mame, žene in gostiteljice, pa se ni vnovič poročila.
image
Grad Beloeil FOTO: Wikimedia Commons

Tudi njuni otroci so si življenjske sopotnike v glavnem našli med evropskim plemstvom. Michael je večno zvestobo obljubil Eleonori, hčeri bavarske princese, s katero ima dva otroka. Princ Wauthier se je poročil z belgijsko vojvodinjo, njegova sestra, princesa Christine, je prav tako poročila vojvodo, ki je hkrati njen svak, saj je Eleonore njegova sestra.
Z možem sta imela sedem otrok, ti so si življenjske partnerje našli med evropskim plemstvom.


Princesa Sophie se je poročila z vojvodo Philippom de Nicolayem iz ene najbogatejših in najvplivnejših družin na svetu, rodbine Rothschild, njen brat, princ Antione Lamoral, pa je večno zvestobo obljubil vojvodinji Jacqueline. Navadna smrtnika sta omožili le princesi Yolande in Anne.
Vsa velika družina pa tudi njihovi vplivni prijatelji, ki so Alix oboževali, se bodo v prihodnjih dneh zbrali v Luksemburgu, kjer bo žalna slovesnost, nato pa jo bodo položili k zadnjemu počitku na posesti družinskega gradu Beloeil. 
Deli s prijatelji