PROTESTI

Srbkinja zakuhala veliki škandal: Zakaj vas ni policija še bolj tepla, živina smrdljiva

Nogometaš se je za ženine izjave opravičil, ta trdi, da ni rasistka.
Fotografija: Ena izmed spornih objav Tee Katai. FOTO: Instagram, Tea Katai
Odpri galerijo
Ena izmed spornih objav Tee Katai. FOTO: Instagram, Tea Katai

Žena srbskega nogometaša, ki si kruh služi v ZDA pri moštvu LA Galaxy, je poskrbela za škandal, zaradi katerega bi njen mož utegnil ostati brez službe. V četrtek Aleksandra Kataija čaka zagovor pri delodajalcih, razlog pa so objave na družbenih omrežjih, ki jih je v zadnjih dneh objavila njegova žena. Objave je Tea Katai sicer že izbrisala, a škoda je narejena. Tokrat ne gre za žgečkljivosti, ampak za objave, ki jih številni označujejo za rasistične in žaljive.
 
Tea se je namreč odzvala na množične proteste, ki potekajo po številnih mestih v ZDA zaradi brutalne smrtni Georgea Floyda. Čeprav je ob fotografijah nasilnih prizorov protestnikov podala komentarje v srbščini, so njeni zapisi tako ujezili ameriške navijače kluba, v katerem sta v preteklosti žogo brcala zvezdnika, kot sta David Beckham in Zlatan Ibrahimović, da njenega moža nočejo več videti. Ob fotografiji »protestnice«, ki teče iz trgovine s škatlo športnih copat v roki, je Tea zapisala Black Nikes Matter ter s tem namignila na krilatico Black Lives Matter (Življenja temnopoltih štejejo). »Zakaj vas ni policija še bolj tepla, živina smrdljiva,« je zapisala ob fotografiji treh temnopoltih moških, ki tepejo starejšo belopolto žensko. Ob fotografiji policijskih vozil, obkroženih s protestniki, pa je bila še bolj radikalna: »Pobij gnoje!« Ob podobi napada na verski objekt je komentirala: »Živina odvratna zažiga cerkve.«


 
Srbkinja, ki je pred časom sporočila, da je v petem mesecu nosečnosti, je s svojimi objavami šokirala. Čeprav se njen mož o tej vroči temi ni oglašal, pa nekdanjega nogometaša Crvene zvezde, ki je za srbsko nogometno reprezentanco zbral devet nastopov, čaka zelo neprijetno srečanje s šefi. »LA Galaxy ostro obsoja objave na družbenih omrežjih in prosi za njihov takojšnji umik,« so sporočili iz kluba in dodali, da ostro nasprotujejo kakršni koli obliki rasizma, tudi taki, ki namiguje na nasilje ali daje v nič prizadevanja tistih, ki zasledujejo rasno enakost.
 
Aleksandar se je že posul s pepelom in sporočil, da so bile objave njegove žene nesprejemljive: »Takšni pogledi niso moji in jih moja družina ne tolerira. /…/ To je napaka moje družine, zanjo prevzemam popolno odgovornost. Zagotavljam, da bomo moja družina in jaz sprejeli potrebne korake, da se naučimo, razumemo, poslušamo in spoštujemo skupnost temnopoltih. Razumem, da bo potreben čas, da ponovno pridobim podporo prebivalcev Los Angelesa. /…/ Žal mi je za bolečino, ki so jo povzročile te izjave družini LA Galaxy in vsem zaveznikom v boju proti rasizmu.«


 
Odzvala se je tudi Tea in zatrdila, da ni rasistka in da je politika ne zanima. Pojasnila je, zakaj je izrazila takšna stališča. »Sem proti razbijanju izložb in pretepanju na ulici s policijo. Sem v petem mesecu nosečnosti in zaradi stanja v mestu ne smem niti na sprehod z otrokom. Najhuje pa je, da nisem prepričana, ali smo še varni v lastnem domu. Morda nas bodo tolpe začele napadati tudi doma,« je povedala za srbske medije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije