Španski parlament zavrnil zahtevo za preiskavo

Nekdanjega kralja Juana Carlosa preiskujejo Švicarji. V domovini je po ustavi nedotakljiv.
Fotografija: Obtožb in preiskave še vedno ne želi komentirati.
Odpri galerijo
Obtožb in preiskave še vedno ne želi komentirati.

Švicarske oblasti so uvedle finančno preiskavo zoper nekdanjega španskega kralja Juana Carlosa. V središču preiskave je bančni račun, odprt pri banki v Ženevi, na katerega je pred več kot desetletjem finančno ministrstvo savdske kraljeve družine nakazalo okrog sto milijonov evrov, takrat pa ga je upravljala fundacija Lucum s sedežem v Panami, za katero je stal nekdanji kralj.
Španski kralj Felipe in njegova žena sta se distancirala od Juana Carlosa.
Španski kralj Felipe in njegova žena sta se distancirala od Juana Carlosa.

Denar, okrog 65 milijonov evrov, je nato z računa omenjene fundacije potoval na račun nekdanje ljubice Juana Carlosa Corinne Larsen. Kot trdi njen odvetnik, naj bi bil namenjen za njene poslovne storitve, saj je takrat posredovala pri poslu med španskim gradbenim podjetjem in savdsko kraljevo družino, ki je postavljala traso za hitri vlak med Meko in Medino.
 

Kritični sin Felipe


Larsenova, ki o donaciji, za katero so mnogi prepričani, da je bila pravzaprav podkupnina, ne želi govoriti, je medtem obtožila špansko obveščevalno službo, da ji greni življenje, saj da ji že osem let grozijo in jo ustrahujejo, čeprav želi le obvarovati interese španske monarhije.
Leta 2012, ko se je vse začelo, kot trdi, sta s sinom spremljala takrat še kralja Juana Carlosa v Bocvano. Potovanje in afera poročenega kralja s Corinno Larsen bi ostala skrivnost, če se ne bi kralj med potovanjem, na katerem se je udeležil lova na slone, poškodoval, zgodbo pa so pograbili mediji in izbrskali tudi, da v Afriki ni bil sam.
Corinna je leta 2006 kralja Juana Carlosa spremljala na podelitev športnih nagrad laureus v Barceloni. FOTOGRAFIJE: Guliver/getty Images
Corinna je leta 2006 kralja Juana Carlosa spremljala na podelitev športnih nagrad laureus v Barceloni. FOTOGRAFIJE: Guliver/getty Images

Corinna, po rodu Nemka, se je močno zamerila Špancem, afere nikakor niso nameravali spregledati in od takrat je, kot pravi, ena od najbolj osovraženih ljudi na Iberskem polotoku. Menda so ji na vsakem koraku sledili agenti, zaradi česar je živela v strahu, zdaj pa na londonskem sodišču zahteva odškodnino za duševne bolečine. A prav zaradi njenega zahtevka so Juana Carlosa, ki glede obtožb vztrajno molči, pod drobnogled vzeli švicarski preiskovalci, saj so se sporne donacije dogajale ravno v času, ko so mediji razkrili njuno afero.

Španske oblasti so preiskavo medtem zavrnile, proti je bila tudi večina parlamentarnih strank, saj da je v nasprotju z ustavo, po kateri je vladar nedotakljiv. »Preseneča me, da se še vedno najde kdo, ki predlaga preiskavo, ko pa vedo, da ustava tega ne dovoljuje,« je pred dnevi dejal predstavnik socialistične stranke, z njim se je strinjala večina v parlamentu.


Če so politiki na strani nekdanjega kralja, pa tega ni mogoče reči o njegovem sinu, aktualnem kralju Felipeju, ta je prestol zasedel prav zaradi očetove afere s Corinno, ki je Juana Carlosa leta 2014 prisilila k odstopu. Odpovedal se je namreč njegovi zapuščini, Juanu Carlosu pa odvzel finančno podporo, ki je znašala skoraj 200.000 evrov na leto. S tem se želi oddaljiti od očetovih škandalov ter Špancem poslati jasno sporočilo, da tovrstnega početja ne tolerira. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije