BRITANSKI DVOR

Šokantna izjava na britanskem dvoru: princ Filip obžaloval poroko z Elizabeto II.

Ko je zasedla tron, se je moral odpovedati karieri. Iz vojaka v spremljevalca.
Fotografija: Predlani sta praznovala platinasto obletnico poroke. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Predlani sta praznovala platinasto obletnico poroke. FOTO: REUTERS

Čeprav njun zakon traja že več kot sedem desetletij in sta eden najbolj trdnih parov, pa je pred leti princ Filip povedal, da so bili trenutki, ko je poroko s kraljico Elizabeto II. obžaloval. Ali je to izrekel v šali ali je bilo v izjavi tudi kaj resnice, ni znano. Je pa princ poznan po tem, da vedno pove, kar mu leži na duši in mu je prav malo mar, ali koga užali. Kraljica je tega že vajena, zato si omenjene izjave najbrž ni jemala k srcu.



Filip redko pazi na to, kaj izjavi. FOTO: REUTERS
Filip redko pazi na to, kaj izjavi. FOTO: REUTERS
Ko so Filipa pred leti vprašali, ali je zadovoljen s svojim življenjem, je princ odgovoril: »Če sem povsem iskren, bi raje ostal v vojski.« Kariero pa je moral obesiti na klin, prav tako se je moral posloviti od življenja, kot ga je poznal. A tudi življenje Elizabete II. se je povsem spremenilo, ko je morala pri komaj 26 letih, takrat sta bila s Filipom poročena že pet let, prevzeti vladavino Velike Britanije in drugih držav, združenih v Skupnost narodov.

Čeprav se mnogim zdi življenje v kraljevi družini glamurozno, pa je vse prej kot to, kar bi vedela povedati tudi vojvodinja Susseška, ki se ji je pridružila lani in posledično morala pustiti službo, se odpovedati družabnim medijem ter začeti upoštevati kup pravil. Enako je moral storiti tudi princ Filip. Kljub temu da je imel ženo izjemno rad, je bilo težko za njegov ego, da je moral povsod hoditi nekaj korakov za kraljico ter živeti v njeni senci.



Ko je postala kraljica, se je življenje zakoncev povsem spremenilo. FOTO: Wikipedia
Ko je postala kraljica, se je življenje zakoncev povsem spremenilo. FOTO: Wikipedia
»Filipova vloga kraljičinega spremljevalca je bila daleč od tiste, ki bi jo sam izbral. Če bi ostal v vojski, bi najverjetneje prišel do samega vrha, zato je bilo zanj toliko težje pustiti obetajočo kariero,« je pred časom dejal Richard Fitzwilliams, ki budno spremlja kraljeve in proučuje tudi njihovo zgodovino. Fitzwilliams je tako med drugim razkril manj znano dejstvo, da sta Elizabeta II. in Filip pravzaprav v sorodu, in sicer sta bratranec in sestrična v tretjem kolenu, spoznala pa sta se, ko je imela kraljica komaj 13 let. In bila je ljubezen na prvi pogled, vsaj z njene strani. Ko sta se nekaj let pozneje začela dobivati, pa je bil Elizabetin oče kralj Jurij VI. vse prej kot navdušen nad njeno izbiro. Predvsem ga je skrbelo, kaj si bodo Britanci mislili o tem, da se bo njegova hči poročila z grškim princem, njega samega pa so menda motili Filipov glasni smeh in njegova neposrednost ter grški temperament. A ji je uspelo prepričati očeta, da je poroko odobril in osem let po tem, ko je prvič zagledala svojega princa, mu je tudi obljubila večno zvestobo.

Vedno mora hoditi nekaj korakov za kraljico. FOTO: Guliver/getty Images
Vedno mora hoditi nekaj korakov za kraljico. FOTO: Guliver/getty Images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije