RAK NA SLINAVKI

Slovo od glasbene dame: ugasnilo je njeno življenje

Aretha Franklin je bila v zadnjih izdihljajih obdana z najbližjimi. Pred osmimi leti naj bi ji diagnosticirali raka na slinavki.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Arhiv Dela
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Arhiv Dela

DETORIT – Umrla je slovita pevka, kraljica soula, Aretha Franklin. Dolgo časa se je borila z boleznijo, zdaj pa je njeno srce ugasnilo za vedno, poročajo ameriški mediji. Stara je bila 76 let. 

Z glasom, ki presune in seže v globino duše je navduševala. Prihajala je iz podobno mogočnega telesa, preobilnega in zajetnega, s čimer se je Aretha Franklin zaman spopadala večino življenja. Kljub nekaterim brzinskim dietam, s katerimi je po hitrem in ne preveč zdravem postopku izgubljala tudi po skoraj 20 kilogramov, ji je tehtnica vseeno vedno znova pokazala veliko preveč. Dokler je lani, ko je zakorakala na koncertni oder dobrodelnega dogodka Elton John's AIDS Foundation, nihče ni prepoznal. Namesto vse življenje obilne kraljice soula so žarometi osvetlili shirano žensko, na kosteh katere je bila le še povešena koža. »Izgubila je več kot 50 kilogramov. Morala je. Rak se je vrnil in pred vnovično radikalno kemoterapijo so ji zdravniki zabičali, da mora shujšati, če želi preživeti,« je dejal anonimni vir.

A ji očitno niso pomagali ne ekstremna izguba teže, ne kemoterapija in zdravila, saj je zadnji teden ena največjih pevk vseh časov ležala na smrtni postelji, obdana z družino. Sprijaznjena, da je po osmih letih trdega boja izgubila vojno z rakom, naj bi se namreč poslavljala od svojih najdražjih, ki jim je preostala le molitev.
Nekdanji ameriški predsednik George W. Bush se ji je poklonil s predsedniško medaljo miru. FOTO: Guliver/Cover Images
Nekdanji ameriški predsednik George W. Bush se ji je poklonil s predsedniško medaljo miru. FOTO: Guliver/Cover Images

Vse življenje se je borila s čezmerno telesno težo. FOTO: Guliver/Cover Images
Vse življenje se je borila s čezmerno telesno težo. FOTO: Guliver/Cover Images

Nikoli ni bila zgled za zdravo življenje. Borila se je s čezmerno težo in alkoholizmom, nevarno navado verižnega kajenja pa je opustila pred četrt stoletja, ko se ji je zaradi tega začel lomiti njen milijon dolarjev vredni glas. Nato ji je leta 2010 zdravje prvič obrnilo hrbet. Rak na slinavki. No, vsaj govorice o tej zlovešči diagnozi so se začele širiti kot požar, ki pa se jim je zvezdnica kljub zaradi zdravstvenih tegob odpovedanim koncertom uspešno izmikala. Z molkom. »O svojem zdravju govorim le z zdravnikom,« je dejala. In šele leta pozneje, novembra lani, potrdila, da se je borila z rakom, a da so ji tumor uspešno odstranili.
Ljubezen z Williejem Wilkersonom se ni končala s poroko, temveč z razdrto zaroko. FOTO: Guliver/Cover Images
Ljubezen z Williejem Wilkersonom se ni končala s poroko, temveč z razdrto zaroko. FOTO: Guliver/Cover Images

»V splošnem sem v redu, vsi testi so dobri. Precej teže sem izgubila zaradi stranskih učinkov,« je dejala v luči lanske že srhljive izgube kilogramov in ko je po spletu zakrožila lažna vest o njeni smrti. A če so testi pokazali, da je rak izginil, se je zdaj verjetno vrnil z okrepljenimi močmi.

Z najbližjimi naj bi si že pred dnevu izmenjala besede dokončnega slovesa. In čeprav so njeni najdražji vseeno molili za čudež, njihove prošnje niso bile uslišane. Ne nazadnje jim je že zgodovina dokazala, da smrtonosni vrag v pevkini družini vselej zmaga.

Pevkina sestra Carolyn je aprila 1988 namreč izgubila bitko z rakom na dojkah. Še ne eno leto pozneje je Franklinovi rak na pljučih vzel brata Cecila, še zadnjega izmed sorojencev, svojo najstarejšo sestro Emo, pa je izgubila leta 2002 zaradi raka na grlu. Zdaj je očitno prišla na vrsto še Aretha. »Obdana je z družino in nekaj ljudmi, s katerimi si je zelo blizu. Grozno jo bodo pogrešali kot mamo, sestro, prijateljico in sestrično. Toda njena zapuščina je večja kot življenje, je večna,« je dejal novinar in poznavalec zabavne industrije ​Roger Friedman, ki je nesmrtno pevko že skoraj pokopal, četudi ta še diha. A je imel prav, da bo skozi svojo glasbo živela večno.

Že ko je kot majhna deklica prvič odprla usta v cerkvenem zboru, je postalo jasno, da je posebna. Da ima glas, kot da ne bi bil s tega sveta. Pri 18 pa je s spajanjem gospel glasbe s soulom in popom svetu vzela dih. V trans ni spravila le glasbenih sladokuscev, tudi glasbene kritike je spravila v zadrego, saj ti niso našli besed, s katerimi bi opisali njeno čarovnijo. A kot se je je več kot upravičeno prijel vzdevek kraljice soula ter se je v zgodovino zapisala kot prva ženska, ki ji je uspelo priti v slovito dvorano slavnih rock'n'rolla, tako je bilo nasprotno prav nič pravljično njeno zasebno življenje. Ni še bila najstnica, ko ji je pri 12 letih na svet pokukal prvorojenec Clarence in dve leti pozneje še sin Edward, vsak z drugim mladeničem. Ko se je moškemu vendar odločila tudi zaobljubiti, je bil izbranec njenega tedaj 19-letnega srca Theodore White, če je verjeti govoricam, zvodnik. Zakon je sedem let pozneje razpadel, kar so spremljale govorice o družinskem nasilju. Njenemu drugemu zakonu z Glynnom Turmanom je odklenkalo po šestih letih. In čeprav je načrtovala pred oltar zakorakati še v tretje, in sicer z dolgoletnim sopotnikom Williejem Wilkersonom, sta si do tedaj že trikratna zaročenca leta 2012 namesto svečanih obljub ljubezni pomahala v slovo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije