Slovo najstarejšega Bondovega dekleta

Honor Blackman je mirno odšla v krogu družine pri 94 letih. Večno bo živela kot Pussy Galore.
Fotografija: Vloga Pussy Galore je bila kot ustvarjena zanjo. FOTO: Mgm
Odpri galerijo
Vloga Pussy Galore je bila kot ustvarjena zanjo. FOTO: Mgm

Zapeljivi tajni agent James Bond se na krovu zasebnega letala počasi zave, pred očmi pa se mu izriše še vedno nekoliko zamegljena podoba ženskega obraza. Prezirljivega nasmeha, blond kodrov in s kot morje modrimi očmi. »Moje je ime je Pussy Galore,« je kot v sanjah zazvenel njen glas, stavek pa je britansko igralko Honor Blackman katapultiral v večnost. Čez noč je s filmom Goldfinger iz leta 1964 postala ultimativni seks simbol in v mislih mnogih ostala najboljše Bondovo dekle. In kot Pussy Galore bo Honor večno živela, čeprav je zdaj, v 95. letu starosti, za vedno zaprla oči.

Bila je prva junakinja Maščevalcev.
Bila je prva junakinja Maščevalcev.
»Ni bila le oboževana mama in babica, temveč tudi izjemna igralka. Z neverjetno kombinacijo lepote, pameti in telesne zmogljivosti je s svojim edinstvenim glasom in delovno etiko dosegla neprimerljiv ikonični status v svetu filma in zabavne industrije,« se je zvezdnici poklonila njena družina, ki je bila ob njej, ko je na svojem angleškem domu mirno umrla naravne smrti.
 

Pretepla dva nasilneža


Ni bila ženska, s katero bi moški pometali. To je dokazala kot Pussy Galore, ki je, čeprav je na koncu pristala v njegovem objemu, Bondu vračala udarce in jih blokirala. Postavila se mu je po robu in se izkazala za enakovredno. Podobno Honor tudi v resničnosti ni pustila, da bi bila le marioneta v moških rokah ali da bi kdo udrihal po šibkejših.

V 95. letu starosti se je poslovila večna Honor Blackman. FOTO: guliver/cover images
V 95. letu starosti se je poslovila večna Honor Blackman. FOTO: guliver/cover images
»Stara sem bila morda 11 let, ko sem na tla zbila dva fanta, ki sta se spravljala na mojega mlajšega bratca Kena. Nasilnežev nikoli nisem prenašala. In čeprav je bila mama zgrožena nad mojim nič kaj dekliškim vedenjem, sem fanta morala naučiti lekcije.« Vseeno je doma tudi sama večkrat občutila očetovo strogost. Vse do 17. leta, ko jo je spet udaril, ker se je naličila. Tedaj mu je udarec vrnila, spakirala in odšla. Svoje boksarske veščine, česar jo je učil oče, ter znanje juda – imela je rjavi pas – pa je v svojem samostojnem življenju pozneje dobro unovčila.

Ko je zapustila dom in prestrogega očeta, je prišla z dežja pod kap. Stara komaj 20 let se je namreč poročila z Billom Sankeyjem, ki je bil kopija njenega očeta. »To so bili časi, ko je imel moški vedno prav. Dolgo sem potrebovala, da sem ugotovila, da sem bolj sposobna od marsikaterega moškega,« je dejala Honor, ki je po dveh letih zakona zanosila in splavila, kar je bilo tedaj nelegalno in jo je skoraj stalo življenje. Z obnovljenim življenjskim zagonom pa je sprejela vlogo v filmu, ki so ga snemali v Španiji, ob čemer je ugotovila, da ji je neznansko lepše in boljše samski kot z možem.

Conneryju se je bilo težko upreti. FOTO: guliver/cover images
Conneryju se je bilo težko upreti. FOTO: guliver/cover images
Zakon je razpadel in se 1956. končal z ločitvijo, kar pa je na Honor pustilo sledi. Pri le 29 letih je doživela živčni zlom, štiri tedne preživela na zdravljenju v bolnišnici za duševne bolezni in še pet let hodila na terapijo. A kot za vsakim dežjem posije sonce, se je tudi pri svetlolaski začelo jasniti.
 

Vendarle se mu je uprla


Z začetkom 60. let si je nadela tesen usnjen kostum neupogljive in junaške Cathy Gale v televizijski nanizanki Maščevalci, kar je bila odskočna deska do Bondovega dekleta 1964. »Že prej sem bila ljubiteljica Jamesa Bonda, a preden sem sprejela vlogo, sem želela prebrati scenarij za Goldfinger. Ko sem ga končala, sem bila prepričana, da sta mi film in vloga pisana na kožo,« je dejala. In zadeIa žebljico na glavico. Goldfinger, tretji iz serije filmov o agentu 007, je požel gromozanski uspeh, Blackmanova pa je postala seks ikona. Kljub temu da je bila kar pet let starejša od Seana Conneryja, filmskega Jamesa Bonda, in se je v filmsko zgodovino vpisala kot najstarejša ženska, ki je kdaj odigrala Bondovo dekle. Pri čemer je priznala, da se je bilo stežka upreti zapeljivemu igralcu.


»Bil je najbolj seksi bitje, kar sem jih kdaj srečala. In povrhu še zabaven. Če bi že želela s kom šmirati, bi bil on idealna izbira.« A je ostala zvesta drugemu možu Mauriceu Kaufmannu, s katerim sta se poročila 1961. in posvojila dva otroka, Lottie in Barnabyja. In čeprav je njun zakon po 14 letih razpadel, sta ostala prijatelja do njegove smrti leta 1997. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije