LEGENDA

Slovo enega najbolj cenjenih scenaristov

Alvin Sargent je bil zaslužen za filme o Spidermanu. Za svoje delo je bil nagrajen tudi z dvema oskarjema.
Fotografija: Alvin je najprej želel biti igralec. FOTO: Imdb
Odpri galerijo
Alvin je najprej želel biti igralec. FOTO: Imdb

Več kot stoletja je bil Alvin Sargent eden izmed najbolj cenjenih in iskanih scenaristov Hollywooda. Prav zaradi tega je njegova smrt močno pretresla celotno industrijo. Alvin je umrl naravne smrti v soboto, 11. maja, na svojem domu v Seattlu. Star je bil 92 let. Novico je objavila njegova prijateljica in producentka Pam Williams. V zadnjih letih je največ uspeha dosegel s pisanjem za franšizo Spiderman.

Njegova ustvarjalna pot se je začela konec sedemdesetih let, ko je prejel prve tri nominacije za oskarja, dva kipca pa je odnesel domov. Prejel ju je za film o holokavstu z naslovom Julija (1977) in Običajni ljudje (1980) – gre za adaptacijo romana Judith Guest o družini, ki izgubi najstarejšega sina v nesreči s čolnom.
Zaslužen je za več filmov o Spidermanu. FOTO: Guliver/Getty Images
Zaslužen je za več filmov o Spidermanu. FOTO: Guliver/Getty Images

Rodil se je v Philadelphii leta 1927 v času depresije. Njegov oče je naredil samomor, ko je bil star komaj 43 let. Alvin nikoli ni končal srednje šole, namesto tega je konec druge svetovne vojne odšel v mornarico in si pridobil izobrazbo. »Od nekdaj sem rad tipkal na pisalni stroj, ne pisal,« je ob neki priložnosti razkril Alvin. »Treniral sem tipkanje, kmalu sem začel pisati dialoge, kako se ljudje pogovarjajo. Nikoli nisem pomislil, da bi bil scenarist ali kakršen koli pisatelj. Nisem imel načrta niti želje. Vse skupaj je kar samo prišlo do mene.«


Mama se je med vojno preselila v Kalifornijo, da bi bila bližje svoji sestri, Alvin ji je sledil, ko je bil odpuščen iz vojske. Vpisal se je na univerzo UCLA, prav tako je delal kot dostavljavec oblačil za hollywoodsko elito. Sanjaril je, da bi postal igralec, a se je na koncu ustalil kot eden najbolj uspešnih in cenjenih scenaristov.


S prvo ženo igralko Joan Creears je imel tri otroke, nato pa se je v osemdesetih zaljubil v producentko Lauro Ziskin. Po dolgoletni zvezi sta se poročila leta 2010, natanko leto dni pred njeno smrtjo. Skupaj sta ustvarila nekaj najboljših filmov vseh časov, kot so Kaj bomo z Bobom? (What About Bob?, 1991), Hero (1992) in seveda že omenjenega Spidermana. Alvin je skupaj ustvaril 43 scenarijev za film. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije