LESTVICA

Scarlet še vedno najbolje plačana igralka na svetu

Objavljeno 26. avgust 2019 12.14 | Posodobljeno 26. avgust 2019 12.14 | Piše: T. H.

Revija Forbes sestavila lestvico najbolje plačanih igralk. Deset jih zasluži dobrih 300 milijonov.

1. Scarlett Johansson: 56 milijonov
Revija Forbes je objavila lestvico 10 najbolje plačanih igralk na svetu in na prvem mestu se je že drugo leto zapored znašla Scarlet Johansson. Štiriintridesetletna ameriška igralka je od 1. junija lani do 1. junija letos zaslužila 56 milijonov ameriških dolarjev.

To je za 18 milijonov več kot lani, za kar je najbolj zaslužna njena vloga Črne vdove v spektaklu Maščevalci: Zaključek, ki je za Avatarjem in Titanikom najbolj dobičkonosen film vseh časov. Samo za to je prejela 35 milijonov.

image
2. Sofia Vergara: 44,1 milijona
Na drugo mesto se je s 44,1 milijona uvrstila zvezdnica TV-serije Sodobna družina Sofia Vergara, sledi ji Reese Witherspoon s 35 milijoni dolarjev. S seznama je izpadla serija izjemnih igralk, na primer Angelina Jolie, ki je bila lani celo na drugem mestu z 28 milijoni dolarjev, Jennifer Lawrence (lani četrta z 18 milijoni), Mila Kunis (lani 6. mesto, 16 milijonov), Julia Roberts (lani 7. mesto, 13 milijonov) in Cate Blanchet (lani 8. mesto, 12,5 milijona).

Skupni zaslužek vseh desetih igralk se je izjemno povišal, za kar 69 odstotkov, saj znaša 314,6 milijona, medtem ko je bil lani 186 milijonov. Kljub temu so ženske v filmski industriji še vedno veliko slabše plačane v primerjavi z moškimi. Prvi igralec na moški lestvici največjih zaslužkarjev je namreč Dwayne Johnson z 89,4 milijona, na drugem mestu je Chris Hemsworth s 76 milijoni, na tretjem pa Robert Downey Jr. s 66 milijoni dolarjev.

image
3. Reese Witherspoon: 35 milijonov
Zaslužek deseterice igralcev močno prekaša ženskega, saj znaša kar 588 milijonov. Zelo očitno se je neenakost izrazila prav v Maščevalcih, kjer je tretjeuvrščeni na seznamu, Downey, soigralec Scarlet Johansson, za svojo vlogo zaslužil skoraj polovico več – kar 55 milijonov. Če bi sestavljali lestvico obeh spolov, bi se Scarlett uvrstila šele na osmo mesto.

Kot je znano, so se hollywoodske igralke na to očitno neenakost v plačah že večkrat odzvale.

18 milijonov več kot lani je zaslužila Johanssonova.

Tako je letošnja zmagovalka Johanssonova leta 2016 dejala: »Vse ženske smo podplačane. Ne gre zame osebno, ampak je to širši problem in vprašanje enakosti med spoloma.« Največja zaslužkarica je bila dvakrat razglašena za najbolj seksi žensko na svetu, in sicer v letih 2006 in 2013. 
Deli s prijatelji