PO HARRYJU POTTERJU

Rowlingova darovala 14 milijonov

Slovita pisateljica je znova pokazala dobrodelno plat. Zaradi donacij ni več med britanskimi milijarderji.
Fotografija: Bajno premoženje rada deli. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Bajno premoženje rada deli. FOTO: Reuters

Knjige o Harryju Potterju so ji prinesle bajno premoženje in uvrstitev na seznam najpremožnejših Britank, toda J. K. Rowling svoje bogastvo zelo rada deli s tistimi, ki se znajdejo v stiski in jim denarna sredstva lahko omogočijo boljši jutri.
Na seznamu hvaležnih prejemnikov pomoči priljubljene pisateljice je znova Univerza v Edinburgu, ki je leta 2007, prav po zaslugi Rowlingove, odprla Kliniko za nevrodegenerativne bolezni. Britanka je s plemenito potezo želela pomagati vsem tistim, ki jih doletijo bolezni možganov, denimo multipla skleroza, ki je bila usodna tudi za njeno mater Anne Rowling. Prav po njej klinika nosi ime, pisateljica pa je zdaj za nove raziskave in laboratorije namenila še 14 milijonov evrov.

Avtorica napetih zgodb o mladem čarodeju in tudi petih zelo odmevnih romanov za odrasle leta 2007 ni pričakovala, da bo klinika dosegla tako velik napredek pri raziskovanju nevrodegenerativnih bolezni, zato o vnovični donaciji ni premlevala prav dolgo. Njena mati je umrla pri komaj 45 letih, zato se pisateljica zelo dobro zaveda, da je treba vse moči uperiti v iskanje mehanizmov preprečevanja in ustreznega zdravljenja zahrbtnih tegob, pred katerimi ni varen nihče, niti mladi ljudje. Svojo moč in denar pogosto usmerja v društva za pomoč otrokom v duševni stiski, za samske starše in različna literarna društva, prav zaradi izdatnih donacij pa od leta 2012 ni več na seznamu britanskih milijarderjev.

Morda se bo na vrh znova povzpela z novo knjigo o Harryju Potterju, na katero je znova namignila s skrivnostnim tvitom. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije