ZLORABLJENA

Rosie O‘Donnell je v otroštvu zlorabljal oče

Objavljeno 20. marec 2019 20.25 | Posodobljeno 20. marec 2019 20.25 | Piše: T. P.
Ključne besede: zloraba otrok

Nadlegovanje se je končalo, ko je pri 10 letih izgubila mamo. Zvezdnica že od nekdaj strogo obsoja spolno zlorabo.

Rosie O'Donnell pravi, da jo je kot deklico posiljeval oče. FOTO: Wikipedia
Znana je kot ženska, ki pove, kar misli. Raje odkrito, brez olepševanj pove stvari takšne, kakršne so. A čeprav komedijantka Rosie O'Donnell nikoli ni skrivala, da njeno otroštvo ni bilo lahko, saj ga je zelo zaznamovala materina smrt, ko jih je imela komaj deset, je šele zdaj razkrila verjetno najtemnejšo skrivnost. Kot deklico jo je spolno zlorabljal njen oče.


Napisala je knjigo


Za spolne plenilce nikoli ni imela niti kančka sočutja. »To je vsaj v mojih očeh povsem enoznačno. Ni različnih plati in olajševalnih okoliščin. Sem povsem in popolnoma proti vsem romanom polanskim oziroma woodyjem allenom,« se je obregnila ob režiserja: prvi je že leta 1977 omamil in posilil takrat 13-letno Samantho Geimer, nato pa pobegnil iz ZDA, drugi pa je bil obtožen spolnega nadlegovanja posvojenke Dylan, nato pa se je zapletel s posvojeno hčerko svoje žene Mie Farrow, s 35 let mlajšo Soon Yi, in se z njo pozneje tudi poročil.
image
Rosie O'Donnell pravi, da jo je kot deklico posiljeval oče. FOTO: Wikipedia

A čeprav se zvezdnica že vse odraslo življenje odkrito zavzema za žrtve spolne zlorabe, do zdaj ni nikoli niti namignila, da se vsaj del njene odločnosti napaja v lastnih izkušnjah. »Začelo se je, ko sem bila še zelo mlada,« razkriva v knjigi Ladies Who Punch: The Explosive Inside Story of The View, ki prihaja na knjižne police 2. aprila. »O tem nočem govoriti. Seveda pa je to nekaj, kar spremeni vsakega otroka. Otrok, ki se znajde v tovrstni situaciji, je povsem nebogljen, sploh ko ga na tak najbolj grozovit način izda oseba, ki naj bi ji zaupal.«
 

Zločin, ki ne bi smel zastarati


Kot deklica je izgubila mamo zaradi raka na dojkah pri 10 letih, in to je bilo hkrati leto, ko se je spolna zloraba, ki jo je trpela pod rokami očeta Edwarda Josepha, končala. »Ko mi je umrla mama, se je zloraba končala na precej čuden način. Tudi ker je oče sam obtičal s petimi otroki, za katere je moral skrbeti.«
image
REUTERS Igralka in televizijska gostiteljica

O očetu je že prej občasno izdala stavek ali dva, ki sta razkrivala, da z njim nikoli ni spletla tesne vezi. Menda tudi, ker naj bi se po ženini smrti čustveno povsem oddaljil od otrok. »Moj oče se je spopadal z lastnimi težavami. Imel je težko otroštvo, saj je bil njegov oče alkoholik, ki je zlorabljal otroke.
2015.
je umrl igralkin oče, star 81 let.


Z marsičem se je moral spopasti,« ga je pred časom skoraj zagovarjala, v isti sapi pa dodala, da je spolna zloraba otrok zločin, ki v očeh zakona nikoli ne bi smel zastarati. Tudi zato, ker je žrtve nikoli ne pozabijo. »Lahko si star 50 let ali več, pa vendar si še vedno lahko jezen na očeta, tudi če je od zlorabe minilo že 40 let.« Besede, ki so ob razkritju dobile povsem nov pomen. 
Deli s prijatelji