GRADITELJ

Robert De Niro gradi filmski studio

Objavljeno 16. julij 2019 18.59 | Posodobljeno 16. julij 2019 18.59 | Piše: E. B.

Sloviti igralec s poslovnimi partnerji New Yorku vrača filmsko slavo. Veliko jabolko počasi spodriva Hollywood, vrata je odprlo tudi Netflixu.

Po več kot 80 vlogah se je podal v veliko naložbo: gradi filmski studio. FOTOgrafije: Guliver/Getty Images
V svoji bogati filmski karieri je nanizal več kot 80 vlog, za uspešno delo je prejel že številne nagrade, tudi dva oskarja. Toda Robert De Niro v filmskem svetu še ni rekel zadnje, še več, prestopa na stran ustvarjalcev: s sinom Raphaelom in nekaj drugimi vlagatelji se je lotil gradnje novega filmskega studia v New Yorku.
image
Bori se za New York!

Wildflower Studios je več kot 400 milijonov evrov vredna naložba, s katero bo New York nekoč morda celo prekosil filmsko meko Hollywood. V velikem jabolku je namreč v zadnjih petnajstih letih našlo dom več produkcijskih družb, nove prostore ima tam tudi Netflix, ki je sicer kalifornijski izum, vse številnejši filmi predvsem zaradi ugodnejših cen in atraktivnejših lokacij nastajajo na vzhodni ameriški obali.
image
Blišč in slava počasi zapuščata Hollywood.

Še v pravem času je svoj lonček pristavil tudi veliki De Niro, ki bo s sinom nepremičninarjem in nekaj producenti kupil zemljišče ter nekdanje skladiščne prostore uglednega ameriško-nemškega proizvajalca klavirjev Steinway & Sons ter postal konkurenca resnim newyorškim studiem, kot sta Silvercup in Steiner Studios.
 

Ponujali bodo tudi videoigre


Lani so v velikem jabolku posneli kar 332 filmov, za primerjavo, leta 1980 jih je tam nastalo 121; lani so posneli 67 serij, še pred petimi leti pa manj kot 30. Filmsko ustvarjanje je svoje korenine v resnici pognalo prav v New Yorku na začetku 20. stoletja, a so ga različni poslovni in promocijski prijemi preselili v Los Angeles, ki je v prihodnjih desetletjih povsem zasenčil vsako ameriško mesto, ki si je lahko privoščilo svoj studio.
332
filmov je lani nastalo v New Yorku.


Vsi ustvarjalci so raje zaupali mestu angelov, drugod so nastajale predvsem neodvisne in manj odmevne stvaritve. Slavo je New Yorku v osemdesetih postopoma začel vračati zdaj osovraženi Bill Cosby s svojo družinsko humoristično nanizanko, po dolgih letih v ozadju pa je velemesto vendarle znova začelo riniti v ospredje, zdaj tudi s podporo slovitega De Nira.
Velikemu jabolku je izgubljeno slavo začel vračati Bill Cosby.


​Wildflower Studios bo ustvarjal na vseh področjih, so zaupali idejni očetje. Gledalcem bodo ponujali tako filme, serije, dokumentarce kot tudi resničnostne šove in videoigrice, obljubljajo lastniki obetavne blagovne znamke, kjer so prepričani, da si ljudje po vsem svetu želijo predvsem izvirnosti, New York pa je prava platforma za nove zgodbe. Steinway & Sons jim bo zemljišče v Queensu prodal za 70 milijonov, pogodbo naj bi podpisali do konca letošnjega leta. 
Deli s prijatelji