JAPONSKA

Prvi japonski cesar je bil potomec sončne boginje

Dežela vzhajajočega sonca je najstarejša monarhija na svetu. Prva kraljevina v Evropi, Norveška, je nastala šele leta 885.
Fotografija: Upodobitev prvega britanskega kralja Viljema Osvajalca FOTOGRAFIJI: Wikipedia
Odpri galerijo
Upodobitev prvega britanskega kralja Viljema Osvajalca FOTOGRAFIJI: Wikipedia

Čeprav se največ piše in govori o britanski monarhiji, pa ta ni najstarejša na svetu. Njeni začetki sicer segajo daleč nazaj, lahko bi rekli, da je imela Velika Britanija vladarja, preden je sama postala monarhija, saj je bila nekoč del rimskega cesarstva.


Prvi kralj Velike Britanije, kot jo poznamo danes, je bil Viljem Osvajalec, ki je vladal od leta 1066 do svoje smrti leta 1087. Veliko prej pa je nastalo japonsko cesarstvo, po legendah sodeč naj bi se to zgodilo že davnega leta 660 pred našim štetjem. Japonsko je ustanovil cesar Džinmu. Po japonski mitologiji je potomec sončne boginje in nevihtnega boga.
Upodobitev prvega britanskega kralja Viljema Osvajalca FOTOGRAFIJI: Wikipedia
Upodobitev prvega britanskega kralja Viljema Osvajalca FOTOGRAFIJI: Wikipedia

Med najstarejše monarhije spada tudi kraljevina Kambodža, ki jo je leta 68 ustanovila kraljica Soma. Dandanes Kambodža ni več običajna kraljevina, saj, čeprav je na čelu države res kralj, tega izvoli poseben kraljevi svet, položaj se ne deduje.

Tretji na seznamu najstarejših svetovnih monarhij je sultanat Oman. Ustanovljen je bil leta 751, a kot imamat, v sultanat, kot ga poznamo danes, se je spremenil šele sredi 18. stoletja. Imam je sicer zelo podoben kalifu, a z eno veliko razliko – medtem ko je kalif bolj politični vodja, je imam poleg tega tudi verski.
Cesar Džinmu je ustanovil Japonsko.
Cesar Džinmu je ustanovil Japonsko.

Le par let za Omanom se je izoblikovala tudi kraljevina Maroko, in sicer leta 788. Ustanovil jo je kralj Idris I., zdaj pa je na čelu te afriške dežele kralj Mohammed VI. Okrog leta 885 je nato nastala prva evropska kraljevina Norveška. Ustanovil jo je Harald Fairhair, ki je združil več manjših kraljevin. Skozi zgodovino se je Norveška združila tako s Švedsko kot Dansko, samostojna je postala šele leta 1905.

Trenutno je na čelu te ustavne monarhije, kar sta tudi Velika Britanija in Španija, Harald V. Nedolgo za Norveško je leta 936 nastala kraljevina Danska, ki jo zdaj vodi kraljica Margrethe II. Ustanovil jo je Gorm Starejši, sprva pa je bila uradno kraljevina, na čelo katere naj bi vladarja, kot danes v Kambodži, volili, čeprav je običajno ta položaj pripadel najstarejšemu sinu aktualnega kralja.

V 17. stoletju se je nato preoblikovala v dedno monarhijo. Osma na seznamu najstarejših svetovnih monarhij pa je Švedska. Leta 970 jo je ustanovil Erik Zmagoviti, danes pa ji vlada kralj Karl XVI. Gustaf

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije